Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V súčasnom vedení Siete sa podľa Baránka nič nezmení: Brecely je Procházkov človek, tvrdí

Ján Baránek
Ján Baránek (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Zvolenie Romana Brecelyho za predsedu strany Sieť je udržiavacím scenárom, ktorý stranu neposunie dopredu a nenaštartuje jej avizované oživenie. Povedal to politický analytik Ján Baránek.

"Odchodom hrnčiarovcov zo snemu sa stratili posledné šance na revitalizáciu strany," povedal s tým, že nový predseda je Procházkov človek. Strana pod jeho vedením bude podľa Baránka naďalej zotrvačne fungovať a splácať dlhy, neprispeje to však k jej posilneniu. Aktuálny vývoj v Sieti môže podľa analytika spôsobiť komplikácie celej vládnej koalícii. "Nastáva otázka, koľko má vládna koalícia vlastne členov," povedal s tým, že koaličný partneri Siete budú musieť vyjednávať s oboma znepriatelenými tábormi.

Tie podľa Baránka nemusia mať kompatibilné záujmy a môžu sa snažiť navzájom robiť si zle. Otázne je podľa Baránka aj to, akým spôsobom bude pätica poslancov vedená Andrejom Hrnčiarom zastúpená na koaličnej rade. "Všetci si uvedomujú, že cez ďalšie voľby by neprešli," dodal s tým, že v tomto prípade ostáva otázne, či sa oba tábory v rámci strany budú pokúšať ostať čo najdlhšie súčasťou koalície, prípadne sa jeden z nich vzbúri. 

Minister dopravy Roman Brecely bol zvolený za predsedu strany Sieť. Dnes ho do funkcie zvolili delegáti na mimoriadnom sneme. Brecely bol napokon jediným kandidátom na predsedu Siete. Člen predsedníctva Tomáš Stoklasa sa pred prvým kolom voľby predsedu vzdal kandidatúry práve v prospech Brecelyho. Poslanec NR SR Eduard Adamčík zas opustil rokovanie snemu spolu s ďalšími štyrmi poslancami NR SR.

Podľa Mesežnikova je #Sieť dávno mŕtva strana

Koaličná strana #Sieť funguje už len formálne, inak je to už mŕtvy politický subjekt, nič na tom nezmení ani jej nový predseda Roman Brecely. Povedal to politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Brecely je podľa neho pre mnohých voličov neznámy človek, čo nestál pri zrode #Siete. Koaličnú stranu nazval Mesežnikov z politického hľadiska prázdnou entitou. 

"Ktokoľvek by sa stal predsedom strany, už by ju neoživil," uviedol Mesežnikov. Voliči stratili podľa neho dôveru v #Sieť už dávno, o čom svedčia jej preferencie v prieskumoch okolo jedného percenta. Osudom pätice nespokojencov zo #Siete by sa nejako závažne nezaoberal. Myslí si, že ich akékoľvek rozhodnutie neovplyvní situáciu vo vládnej koalícii.

Zvolením Brecelyho v najvyššej straníckej funkcii skončil doterajší líder Radoslav Procházka. Ten už na začiatku snemu ohlásil, že kandidovať nebude a v prípade zvolenia jeho nástupcu automaticky skončí.

Viac o téme: SieťJán BaránekRoman Brecely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu