Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Búrlivý snem #Siete: Náhly odchod Hrnčiara a ďalších, Procházka končí, TOTO je nový šéf strany!

Adamčík s Hrnčiarom zo snemu odišli, Procházka nekandiduje. Zobraziť galériu (9)
Adamčík s Hrnčiarom zo snemu odišli, Procházka nekandiduje. (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Novým predsedom koaličnej strany #Sieť sa dnes stal minister dopravy a doterajší podpredseda #Siete Roman Brecely. Radoslav Procházka na začiatku snemu v Trnave uviedol, že nebude kandidovať. Odchádzajúci šéf #Siete naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný. O čo ide, však nespresnil. Väčší rozruch však spôsobila pätica nespokojných poslancov NR SR pod vedením Andreja Hrnčiara, ktorá stranícky snem predčasne opustila. Urobili tak po tom, ako neprešiel ich návrh zmeniť program tak, aby ešte pred voľbou nového predsedu #Siete boli do straníckych funkcií vrátení Hrnčiar aj Martin Fedor.

Takýto návrh podal na začiatku snemu jeden z kandidátov na predsedu Eduard Adamčík. "Navrhujem, aby snem rozhodol o zrušení rozhodnutí Radoslava Procházku, ktorý odvolal Andreja Hrnčiara z postu prvého podpredsedu a Martina Fedora z pozície člena predsedníctva. Bol to nedemokratický krok, predseda strany by takto postupovať nemal. Ich odvolanie by malo byť rozhodnutím najvyššieho orgánu, ktorým je snem a ktorý ich zvolil," povedal Adamčík.

Eduard Adamčík
Zobraziť galériu (9)
Eduard Adamčík  (Zdroj: SITA)

Podporovatelia Procházku, ako napr. Igor Adamec, však trvali na tom, že snem by mal najskôr zvoliť nového predsedu a až potom sa zoberať ďalšími členmi vedenia. Pri hlasovaní podporilo Adamčíkov návrh len 57 delegátov, proti boli 64 a zdržali sa traja. Celkovo je na sneme prítomných 131 delegátov.

Katarína Cséfalvayová a Martin Fedor
Zobraziť galériu (9)
Katarína Cséfalvayová a Martin Fedor  (Zdroj: SITA)

Všetci piati poslanci, teda Hrnčiar, Fedor, Adamčík, Igor Janckulík aj Katarína Cséfalvayová v strane zatiaľ ostávajú. Teraz si chcú počkať, ako snem dopadne, trvajú však na tom, že pod vedením Procházku pokračovať nechcú, lebo je pre nich neprijateľný. Svojím pozmeňujúcim návrhom k programu si chcela pätica overiť, či je strana demokratická. Keďže neprešiel, snem opustili.

Predsedom strany sa stal Roman Brecely

Novým predsedom koaličnej strany #Sieť sa dnes stal minister dopravy a doterajší podpredseda #Siete Roman Brecely. Bol jediným kandidátom, získal 86 hlasov zo 125 prítomných delegátov.

Eduard Adamčík a Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (9)
Eduard Adamčík a Andrej Hrnčiar  (Zdroj: SITA)

Zvolením Brecelyho v najvyššej straníckej funkcii skončil doterajší líder Radoslav Procházka. Ten už na začiatku snemu ohlásil, že kandidovať nebude a v prípade zvolenia jeho nástupcu automaticky skončí.

Tomáš Stoklasa (druhý zľava)
Zobraziť galériu (9)
Tomáš Stoklasa (druhý zľava)  (Zdroj: SITA)

Delegáti navrhli ako kandidátov na predsedu aj Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík ako kandidát pätice nespokojných poslancov na protest zo snemu ešte pred začatím voľby odišiel, Stoklasa sa vzdal v prospech Brecelyho.

Jozef Kamenický a Roman Brecely
Zobraziť galériu (9)
Jozef Kamenický a Roman Brecely  (Zdroj: SITA)

"Nebol to vopred dohodnutý plán a nebola to ani moja ambícia byť predsedom strany. Pre mňa je to prekvapenie, s ktorým sa budem musieť naučiť žiť. Nad rámec svojich povinností budem musieť zvládnuť aj túto funkciu. Ministrom dopravy ostávam," povedal novinárom Brecely po zvolení.

Na otázku, či Procházka vedel o Brecelyho kandidatúre vopred, nový šéf #Siete odvetil, že pri Procházkovi je to nevyspytateľné. "Neviem, do akej miery počítal s týmto plánom. Ja som mu to nepovedal," uistil Brecely.

Procházka zostáva v strane ako radový člen

Expredseda Siete Radoslav Procházka zostáva v strane ako radový člen. Po sneme nemá žiadnu stranícku funkciu. „Bolo to demokratické hlasovanie,“ konštatoval o voľbe nového predsedu. Procházka zostáva tiež poslancom NR SR.

Novozvolený predseda Siete Roman Brecely pred novinármi povedal, že Procházka Sieť dostal do parlamentu a vládnej koalície, za čo mu patrí vďaka. Zo Siete chce mať Brecely modernú stranu. Podľa neho v Sieti nejde o vzkriesenie, ale konsolidáciu, čo vníma ako manažérsku úlohu. „Jednou z prvoradých úloh bude pre mňa nastavenie férovej komunikácie s poslancami, ktorí nás reprezentujú v parlamente,“ povedal. Dlhy sa chystá riešiť, nevidel zatiaľ finančné výkazy.

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (9)
Radoslav Procházka  (Zdroj: SITA)

Snem Siete zrušil kompetenciu predsedu, ktorá mu vyplývala zo stanov, že v prípade naliehavej potreby, vyvolanej náhlymi politickými okolnosťami a na účely ochrany dobrého mena, môže konať sám na miesto príslušného orgánu Siete.

Procházka viac nekandiduje

Ako povedal dnes v úvodnom prejave na mimoriadnom sneme v Trnave, vzdáva sa strany Sieť, ktorú založil, tak ako sa v biblickom príbehu vzdala svojho dieťaťa žena pred kráľom Šalamúnom. Tá ho bola ochotná dať cudzej žene, len aby dieťa mohlo žiť. Rovnako aj Procházka sa vzdáva strany. “Aby dieťa žilo, musím sa ho vzdať. Nebudem kandidovať a vzdávam sa tohto dieťaťa. Chcem odísť slobodný,“ vyhlásil.

"Nebudem sa viac uchádzať o kandidatúru. S okamihom zvolenia nového predseda sa vzdám. Chcem odísť slobodný a jediné čo oslobodzuje, je pravda. Pravda je, že ja nie som hrdina, ktorý sa teraz obetuje. Z objektívnych aj subjektívnych dôvodov necítim morálne právo stranu viesť," povedal Procházka v prejave pred delegátmi.

Koaličná #Sieť si bude voliť predsedu: Na post si robia zálusk dvaja kandidáti, Procházka stále mlčí

Ako prvý dôvod svojho rozhodnutia uviedol výsledok v marcových parlamentných voľbách na úrovni 5,6 percenta, ktorý zaostal za očakávaniami. "Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel vo chvíli, keď ma začali opúšťať ľudia, ktorých som navrhol, presadil a dostali sa aj do parlamentu. Lídrom je človek, ku ktorému sa ostatní pridávajú, nie od ktorého odchádzajú. Odo mňa odišlo osem ľudí, a to sa nedá 'obkecať'. Je to moje zlyhanie," priznal Procházka.

Podľa jeho slov každý z nespokojencov mal svoje dôvody na odchod. Niektorým podľa svojich slov Procházka rozumie, z niektorých sa mu však obracia žalúdok. "Vyčerpal som vlastnú kapacitu kompromisov pre stranu," podotkol.

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (9)
Radoslav Procházka  (Zdroj: SITA)

Procházka delegátov upozornil, že ak chce strana komunikovať, potrebuje reálny obsah. "Koho tam vonku zaujímajú vnútorné spory? Máte historickú povinnosť brániť a rozvíjať európsku podstatu Slovenska. Treba hovoriť o výhodách členstva SR v EÚ," apeloval. Strana má podľa jeho slov trvať aj na nezávislosti policajnej inšpekcie a jej odklonení od policajného prezidenta a ministra vnútra.

"Môj odchod dáva strane príležitosť na celkovú katarziu. Pokus o katarziu by mal mať formu aj nového názvu pre stranu. Dohodnite sa vy, čo má byť tou podstatou," povedal Procházka. Podľa jeho slov má zmysel komunikovať aj s mimoparlamentnými stranami, resp. uvažovať o spojení. Spomenul KDH, SDKÚ-DS či Šancu..

Viac o téme: Radoslav Procházka#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu