Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sú horúcou témou, takto sa k tomu postavila Šimkovičová

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady SR Martina Šimkovičová (nezaradená) neplánuje kandidovať v budúcoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov na post predsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). "Jasne som to dementovala," uviedla. Reagovala tak aj na medializované informácie, podľa ktorých má v krajských voľbách kandidovať za Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS).

Na sociálnej sieti poslankyňa koncom minulého týždňa uviedla, že slovo "županka" v súvislosti s jej osobou zachytila prvýkrát po tom, čo sa ju na to opýtal jeden z novinárov. "Dovtedy som o tomto ani neuvažovala, ani mi takúto kandidatúru nikto neponúkal," napísala Šimkovičová s tým, že s ĽSNS nikdy nerokovala ani o kandidatúre na post predsedníčky BSK, ani o žiadnych iných témach. "Zvláštne, že niekto si niečo vymyslí a rieši sa to štyri dni. Pritom by sme sa mali zamerať skôr na to, čo treba riešiť a nie si vymýšľať niečo, čo niekomu nič neprinesie," uviedla poslankyňa.

Ako o jednom z možných kandidátov na šéfa BSK sa hovorí aj o poslancovi Národnej rady SR a predsedovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi. Ten kandidatúru nevylúčil. Uviedol, že túto informáciu nemôže potvrdiť, lebo záverečné stanovisko ešte nepadlo. O tom, akých ľudí a kde postaví hnutie do volieb do orgánov samosprávnych krajov, sa bude podľa jeho slov rozhodovať na konci septembra. "Určite pre to zvolám širšiu Radu hnutia, kde budú aj okresní predsedovia. Až potom padne stanovisko," skonštatoval Kollár.

Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik jasne nepotvrdil ani nevylúčil svoju kandidatúru na post predsedu BSK v budúcoročných voľbách. "Ak budem kandidovať, tak určite ako nezávislý kandidát," povedal. Ešte nejasnejšie sa vyjadril súčasný predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého je Bratislavský samosprávny kraj vo výbornej kondícii aj vďaka rozumnému prístupu zastupiteľstva k problémom či výzvam. "Aj po tom, ako dokončíme spoločné projekty pre našu župu, nám zostane veľa práce, aby bola Bratislava ako Helsinky a Bratislavský kraj ako okolie Viedne," uviedol.

Prvým oficiálnym kandidátom na post predsedu BSK je zatiaľ len bratislavský mestský poslanec a zástupca starostu mestskej časti Jarovce Jozef Uhler. Svoju kandidatúru ohlásil v polovici júna s tým, že svoje skúsenosti z komunálnej politiky chce "pretaviť do exekutívy". Vo voľbách bude kandidovať ako nezávislý. Neuchádza sa o podporu žiadnej z politických strán či hnutí.

Viac o téme: BratislavaMartina ŠimkovičováĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu