Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zemanová vyzýva Sólymosa: STOP prieskumným vrtom na východe Slovenska

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia László Sólymos by mal pozastaviť povolenie na prieskum ložísk ropy a horľavého zemného plynu na severovýchode Slovenska, kým sa neuskutoční posúdenie vplyvov na životné prostredia a kým nebude preverená zákonnosť doterajších rozhodnutí. Výzvu dnes na tlačovej konferencii predniesla poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová.

Vysvetlila, že ťažobná spoločnosť Alpine Oil and Gas má povolenie na prieskum ložísk do 31. júla, pričom ministerstvo životného prostredia (MŽP) už schválilo predĺženie tohto povolenia o ďalšie štyri roky. Nové povolenie vzťahujúce sa na štyri prieskumné lokality nadobudne platnosť 1. augusta. Geologické práce pritom majú zahŕňať aj vrty do hĺbky takmer 1 500 metrov a čerpacie skúšky.

"Nepoznáme dopady na životné prostredie, lebo projekt geologických prác nebol posúdený z pohľadu vplyvov na životné prostredie. Ľudia takto nemali dostatok informácií, ktoré by im vyvrátili alebo vysvetlili ich obavy o zdravie a životné prostredie," zdôraznila Zemanová, podľa ktorej ťažobná spoločnosť tiež porušuje vlastnícke práva niektorých občanov. Poslankyňa spomenula rozhodnutie Súdneho dvora EÚ z februára 2015 v podobnej kauze, ktoré hovorí, že MŽP musí posudzovať vplyvy na životné prostredie aj v prípade prieskumných vrtov.

"Môže sa stať, že rozhodnutia, na základe ktorých môže ťažobná firma pokračovať v prieskume, môžu byť v plnom rozsahu neplatné," konštatovala. Vydané rozhodnutia podľa Zemanovej nie sú v súlade so zákonom ani v súlade s princípom práva na informácie o životnom prostredí, ktoré vyplývajú z medzinárodných dohovorov. Zemanová považuje za neprijateľné, že z rozhodovacieho procesu bola verejnosť úplne vylúčená. 

Bude to úplná zmena charakteru tamojšieho územia

Ronald Noga, predseda občianskeho združenia Aropane, ktoré bojuje proti prieskumu ropných ložísk, je taktiež presvedčený, že povolenia na vrty sú nezákonné. Podľa neho sa tiež potvrdilo, že ťažiari nemali povolenia na vstupy na prieskumné pozemky, čo už potvrdila aj samotná firma. Dodal, že už bolo podaných niekoľko trestných oznámení, no MŽP napriek tomu predĺžilo prieskumné povolenia.

"Demokracia musí byť transparentná. My máme právo vedieť, čo chcú, ako to chcú a čo nám hrozí. My nič nevieme už desať rokov," zdôraznil. Noga povedal, že prieskumné vrty budú v budúcnosti slúžiť zároveň ako ťažobné vrty, ktorých podľa plánov má byť na severovýchode Slovenska v okresoch Svidník, Medzilaborce a Snina niekoľko desiatok. "Bude to úplná zmena charakteru tamojšieho územia," zakončil. 

Počas desiatich rokov vykonávala spoločnosť geofyzikálny prieskum bez nutnosti vŕtania. V rokoch 2008 až 2011 realizovala rozsiahle seizmické meranie na území dlhom asi 700 kilometrov. V roku 2012 sa uskutočnilo gravimetrické letecké meranie a podrobnejšie boli preskúmané štyri oblasti, kde sa javili najlepšie štruktúry, v ktorých zisťovali z hornín prítomnosť ropy. Spoločnosť tak vytýčila tri lokality, kde chcú robiť prieskumné a ťažobné vrty.

Proti plánovaným vrtom sa postavili obyvatelia dotknutých obcí a majitelia pozemkov v daných obciach. Ľudia sa obávajú znečistenia vody škodlivými látkami, najmä chrómom, takisto straty vody, znečistenia pôdy ako aj devastácie životného prostredia. V EÚ podliehajú prieskumné aj ťažobné vrty posudzovaniu vplyvov na životné prostredie, na Slovensku sú však z tohto procesu vyňaté pre zle transponovanú európsku smernicu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, čo však MŽP plánuje do konca tohto roku novelou zákona zmeniť. 

Viac o téme: RopaŽivotné prostredieLászló SólymosAnna Zemanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu