Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvá schôdzka ministrov zahraničných vecí počas nášho predsedníctva je za nami: Toto sú preberané témy

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Teroristický útok v Nice či neúspešný pokus o prevrat v Turecku sa dostali na program pondelňajšej Rady EÚ pre zahraničné záležitosti (FAC). Podľa slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka to bola výnimočná Rada z viacerých hľadísk - okrem spomínaných udalostí to bola prvá schôdzka ministrov zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Ministri sa v diskusii venovali situácii v Turecku po víkendovom pokuse o prevrat. „Turecko je pre EÚ dôležitý partner, je to kandidátska krajina s ambíciou vstúpiť do EÚ. Jednoznačne sme vyjadrili podporu zvolenej vláde a legitímnym inštitúciám v krajine. Zároveň sme vyslali jasný signál, že očakávame, aby všetky nasledujúce kroky vlády prísne rešpektovali ústavný rámec v Turecku, ale aj európske demokratické štandardy,“ uviedol Lajčák.

Po potlačení pokusu o puč v Turecku prebieha v krajine vlna zatýkania a prepúšťania, v rámci ktorej prepustili alebo pozastavili výkon povolania okolo 13-tisíc ľuďom, pričom počet zadržaných prevyšuje už hranicu 7 500 vrátane vyše šesťtisíc príslušníkov ozbrojených síl, medzi ktorými je údajne aj viac ako stovka generálov. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obnovil úvahy o znovuzavedení trestu smrti. Na to zareagovala aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, keď uviedla, že žiadna krajina sa nemôže stať členom EÚ, ak zavedie trest smrti. Mogheriniová tiež pripomenula Turecku, ktoré sa uchádza o vstup do EÚ, že ako člen Rady Európy je viazané Európskym dohovorom o ľudských právach. Podľa európskych ministrov musí Turecko preukázať zdržanlivosť a súčasťou postihov nesmú byť opatrenia, ktoré by mohli viesť k autoritárskemu štátu. 

Počas diskusie o terorizme ministri vyjadrili podporu a solidaritu Francúzsku po brutálnom útoku v Nice. "Hovorili sme o tom, ako mu vieme pomôcť, napríklad s účasťou v zahraničných misiách, aby si mohlo uvoľniť kapacity na boj proti terorizmu,“ dodal Lajčák. 

Okrem toho išlo o veľmi dlhé a tematicky rôznorodé zasadnutie FAC, ktoré sa začalo pracovnými raňajkami s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym a skončilo sa večerou s ministrami krajín Rady pre spoluprácu krajín Zálivu (GCC). 

Pre slovenské predsedníctvo bolo dôležité aj konanie Medzivládnej konferencie EÚ-Srbsko na okraji Rady pre zahraničné záležitosti. Konferenciu z pozície predsedníckej krajiny Rady EÚ otvoril a viedol minister Lajčák. „Na tejto konferencii sme otvorili dve negociačné kapitoly, ktoré sú ťažiskové v prístupovom procese Srbska. Zároveň ide o prvý konkrétny výsledok slovenského predsedníctva v oblasti rozširovania EÚ, čo je jedna z našich priorít,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. 

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok večer pokračovali v programe spoločným zasadnutím s rezortnými partnermi zo šiestich krajín Rady pre spoluprácu krajín Zálivu, pričom sa sústredili na tému boja proti terorizmu, regionálnej spolupráce a rozvoja ekonomických vzťahov.

Viac o téme: PredsedníctvoSlovenskoMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu