Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KDH dnes čaká prelomový snem: Súboj o post predsedu má očakávaných favoritov

Alojza Hlinu a Eleonóru Porubcovú považujú za najvážnejších kandidátov
Alojza Hlinu a Eleonóru Porubcovú považujú za najvážnejších kandidátov (Zdroj: SITA, koláž Topky)

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati si dnes majú zvoliť nového predsedu. Ján Figeľ z čela KDH odstúpil po tom, čo sa hnutie po prvýkrát v histórii nedostalo do Národnej rady SR. V marcových parlamentných voľbách získalo 4,94 percenta hlasov.

O post predsedu zabojujú piati kandidáti - Alojz Hlina, Eleonóra Porubcová, Miroslav Kráľ, Ladislav Štefanec a Ján Morovič. Delegáti ružomberského Snemu budú hlasovať tajne. Na Snem by mali prísť ako čestní hostia aj všetci traja doterajší predsedovia KDH Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský a Ján Figeľ. Potvrdil to zastupujúci predseda hnutia Pavol Zajac.

"O predsedovi rozhodne 392 pozvaných delegátov Snemu v demokratickom tajnom hlasovaní. Verím, že zvolia za predsedu takého kandidáta, ktorý dokáže ľudí presvedčiť, že KDH patrí do najvyššej politiky," povedal Zajac.

Za najvážnejších kandidátov vnímajú vo vnútri KDH Hlinu a Porubcovú. Hlinu podporujú okresy východného Slovenska a Oravy. Porubcovej kandidatúru uvítali viacerí krajskí predsedovia KDH. Všetci kandidáti by mali na Sneme vystúpiť s prejavmi. Očakáva sa dlhá debata.

Porubcová je poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja, tiež prievidzská mestská poslankyňa a riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. V hnutí pôsobí už roky. Chce vrátiť KDH k ľuďom, elity sa im totiž podľa nej vzdialili.

Hlina podal žiadosť o vstup do KDH len nedávno. Za predsedu ho chcú kresťanskí demokrati v Tvrdošíne a Námestove. V minulom volebnom období bol poslancom Národnej rady SR a ku koncu pôsobil v klube KDH. Myslí si, že z KDH sa dá urobiť moderná konzervatívna strana. Kráľa zo Zlatých Moraviec navrhla platforma ĽUD KDH. Štefanca by chceli v Bytči a Žiline, Moroviča v Bratislave.

Viac o téme: KDHAlojz HlinaEleonóra Porubcová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu