Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda potichu dohodila Hrušovskému (64) lukratívny flek: Neuveriteľné, bankár na staré kolená

Pavol Hrušovský má nový flek v štátnej správe. Zobraziť galériu (4)
Pavol Hrušovský má nový flek v štátnej správe.

BRATISLAVA - Nový flek za štátne! Bývalý šéf KDH a parlamentu Pavol Hrušovský dlho bez štátnej funkcie nevydržal. Žiadne fanfáry ani veľa kriku nebolo počuť, keď mu Ficova vláda odklepla teplé miestečko. Navrhol ho tam jeho starý dobrý kamarát z politiky.

Ficova vláda na svojom zasadnutí potichučky a bez veľkých fanfár dňa 15. februára 2017 schválila návrh ministra financií Petra Kažimíra na odvolanie a vymenovanie členov Rady banky a členov Dozornej rady štátnej Exportno-importnej banky Slovenskej republiky. Medzi nimi bol aj známy politik, exšéf KDH a expredseda parlamentu. JUDr. Pavol Hrušovský (64) bol vymenovaný 16. februára vládou za člena dozornej rady Eximbanky Slovenskej republiky. Čo má vyštudovaný právnik spoločné s bankovým a finančným sektorom?

Pavol Hrušovský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Iba trafika? Pôjdem na 200%

S Hrušovským sa nám podarilo spojiť. Povedal, že si nový post zaslúži. "Netajím sa, že vzťah k verejnému životu udržiavam a stretávam sa s verejnými činiteľmi s mnohými ústavnými činiteľmi. Bol som oslovený, či by som nemal záujem vzhľadom na moju minulosť a politické skúsenosti využiť v niektorých inštitúciách ako je napríklad Eximbanka," povedal pre Topky Hrušovský.

Na priamu otázku, či ide o politickú trafiku, odpovedal, že to vylučuje. "Absolútne to vylučujem. Politici, ktorí pre ten štát niečo urobili, sú považovaní za dosť prospešných pre to, aby sa mohli angažovať v takýchto funkciách. Vôbec mi nejde o trafiky, nikdy som to nerobil, nikdy som po tom netúžil. Považujem to za zadosťučinenie za to všetko," priznal nám politik s tým, že pôjde na 200%.

Pomohol mu kamarát Béla

Navrhol ho "jeden z predsedov politických strán". Nechcel však priznať, kto. Museli sme to z neho páčiť. Roberta Fica hneď vylúčil. Pri Bélovi Bugárovi (šéf Most-Híd), jeho dlhoročnom kamarátovi a kolegovi z parlamentných lavíc, bol zdržanlivejší. Poskytol však veľavravnú odpoveď. "S Bélom Bugárom mám najdlhší a najúprimnejší vzťah. Povedali ste to vy sám. Béla je ozaj môj najbližší politický priateľ z tejto politickej garnitúry. Stretávame sa, diskutujeme aj na niektoré vážne politické problémy a hľadáme aj spoločné odpovede," tvrdí Hrušovský, ktorý sa po odchode z parlamentu venoval najčastejšie rodine.

Bugár a Hrušovský v parlamente
Zobraziť galériu (4)
Bugár a Hrušovský v parlamente

Bugár nám neodpovedal na to, či ho nominoval práve on.

Výhody, ktoré mu z funkcie vyplývajú, vrátane platu, nám nechcel prezradiť. Požívať ich bude 6 rokov, keďže toľko trvá funkčné obdobie člena dozornej rady. Členom dozornej rady patrí za výkon funkcie finančná odmena, jej výšku určuje ministerstvo financií. Presnú sumu nám neprezradili, no ako sa nám však podarilo zistiť, mesačne si Hrušovský môže prilepšiť o stovky eur.

Vrcholoví bankári s kráľovskými platmi

Vrcholovým predstaviteľom Eximbanky sa nedarí zle. Igor Lichnovský, člen štatutárneho orgánu Exportno-importnej banky Slovenskej republiky, priznal za rok 2015 až vyše 155 tisíc eur z verejnej funkcie. V minulosti bolo tiež medializované, že bývalý generálny riaditeľ banky Mario Schrenkel priznal za rok 2012 110 tisíc eur. Jeho traja námestníci Jozef Gašparík, Ľubomír Kudroň a Daniel Jóna priznali zase príjem v hodnote 90 tisíc eur.

Kažimírovi sa páčia skúsenosti

Aké predpoklady spĺňa na túto funkciu? Úrad vlády nás odkázal na ministerstvo financií. "Prosíme Vás, aby ste sa s Vašimi otázkami obrátili na Ministerstvo financií SR," odpísali z tlačového úradu.

Oficiálne ho nominovalo ministerstvo financií. To tvrdí, že všetko prebehlo v súlade so zákonom. Na základe, akých predpokladov? Kažimírov rezort si na Hrušovskom cení skúsenosti a doterajšiu prax. "Pavol Hrušovský bol do funkcie nominovaný na základe jeho doterajších skúseností a praxe," zareagovala pre Topky hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová.

Chýba mu štátny sektor

Hrušovskému zrejme po konci v parlamente chýba štátny sektor. Po neúspešnej kandidatúre na prezidenta v roku 2014 sa vzdal predsedu poslaneckého klubu. V následných voľbách v roku 2016 KDH vypadlo z parlamentu. Hrušovského nový džob sa dá považovať za ukážkový prípad politickej trafiky, keď sa politickému vyslúžilcovi dohodí pohodlný flek platený z daní Slovákov.

Čo je Eximbanka

Exportno-importná banka Slovenskej republiky, v skratke Eximbanka, funguje od roku 1997. Ako o sebe uvádza na webe, je to špecializovaná finančná inštitúcia, ktorá spája v sebe bankové a poisťovacie činnosti s cieľom podpory exportu. Hlavnou úlohou je podporovať slovenské firmy a ich konkurencieschopnosť v zahraničí.

Viac o téme: Pavol HrušovskýEximbanka SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu