Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci majú 235 miliónov dôvodov na nespokojnosť, tvrdí Csicsai

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko podľa poslanca za Most-Híd Gabriela Csicsaia zaplatí za nekvalitne riadené projekty z eurofondov poriadne tučnú čiastku.

„Chyby vo verejných obstarávaniach a v iných aspektoch riadenia projektov povedú k tomu, že 235 miliónov eur Brusel odmietne zaplatiť a bude to musieť uhradiť Slovensko zo štátneho rozpočtu – teda všetci daňoví poplatníci,“ upozorňuje poslanec za Most-Híd. Pripomína, že so spomínanou viacmiliónovou stratou pre štát sa už počíta aj v návrhu budúcoročného rozpočtu. „S týmto číslom neprichádzajú analytici alebo organizácia z tretieho sektora, ale Ministerstvo financií SR,“ vysvetľuje.

Rezort financií sa napriek nemalej čiastke, o ktorú Slovensko príde, snaží podľa Csicsaia situáciu bagatelizovať. „Argument, že očakávaný výpadok v štátnom rozpočte pokryjeme z lepšieho výberu daní, rozhodne neobstojí. Ide totiž o peniaze, ktoré Slovensko míňa zbytočne a mohli by byť použité v iných, pre ľudí v oveľa dôležitejších oblastiach,“ upozorňuje. Poslanec pripomína, že za 235 miliónov by mohlo Slovensko pokryť napríklad polovicu nákladov na regionálne školstvo v roku 2016 alebo výrazne znížiť dlhy štátnych nemocníc. „Namiesto toho však budeme tieto zdroje nútení použiť na zaplatenie projektov, ktoré mali byť financované z eurofondov. Zlým riadením projektov ukrátili zodpovedné osoby slovenských občanov o finančné zdroje, ktoré sú v našej krajine vždy obmedzené,“ apeluje Csicsai. 

Zodpovednosť za toto zlyhanie podľa jeho slov jednoznačne leží na pleciach vlády Roberta Fica, ktorá je zodpovedná za nastavenie rámca čerpania eurofondov a tiež za zbytočne prebyrokratizované procesy riadenia projektov a tiež procesy verejného obstarávania. „Máme teda 235 miliónov dôvodov byť nespokojní. Toto zlyhanie vlády nesmieme nechať zabudnuté, ide totiž o peniaze nás všetkých. Ak si nedáme pozor, v budúcnosti tých dôvodov na nespokojnosť môže byť ešte viac – o stoviek miliónov viac,“ uzatvára poslanec za Most-Híd. 

Viac o téme: Gabriel Csicsai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu