Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bratislavskí učitelia spustili petíciu za zvyšovanie platov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iniciatíva bratislavských učiteľov spustila petíciu za požiadavky sformulované vo výzve Slovenskej komory učiteľov vláde SR. Učitelia z Bratislavy zároveň plánujú aj akciu s názvom Zraz dlhých nosov, v rámci ktorej plánujú zhromaždenie na 5. novembra o 15:30 pred Úradom vlády. Iniciatíva bratislavských učiteľov, ktorá chce vláde dať najavo, že učiteľov ťahajú za nos, o tom informovala na svojej internetovej stránke.

"Od neúspešného štrajku učiteľov a pracovníkov v školstve ubehli tri roky. Čo sa odvtedy zmenilo? Nič. Tí politici, ktorí nie sú vo vláde, sa radi nechávajú počuť, aké máme ťažké a krásne povolanie - poslanie, ktorého ohodnotenie treba určite v budúcnosti riešiť. Tí, ktorí vo vláde sú, neustále tvrdia, že máme byť trpezliví a odboroví predáci z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy uverili tomu, že robia, čo môžu a spokojne berú platy niekoľkonásobne prevyšujúce platy učiteľov," uviedol na stránke učiteľ a aktivista Róbert Beutelhauser. 

Slovenská komora učiteľov vyzvala v stredu 21. októbra vládu SR, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou komory učiteľov je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu. 

Minister školstva Juraj Draxler na výzvu komory učiteľov reagoval tým, že vo všeobecnosti sa hlási k tomu, že do školstva musí ísť väčší objem peňazí a bude za to bojovať. Výzva od Slovenskej komory učiteľov je však podľa neho nešťastne načasovaná, keďže prišla po tom, ako sa skončilo kolektívne vyjednávanie. K možnej úprave kreditového systému Draxler uviedol, že kreditovú politiku budú riešiť v budúcnosti, lebo to závisí od toho, ako nastavia kontinuálne vzdelávanie. 

Iniciatíva bratislavských učiteľov je neformálna iniciatíva učiteľov, ktorí bojujú za zlepšenie postavenia učiteľa. 

Viac o téme: Zraz dlhých nosovRóbert Beutelhauser
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu