Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík vyzval Sieť, Most a KDH, aby povedali, či pôjdu so Smerom

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozičné strany Sieť, ktorú vedie Radoslav Procházka, Most-Híd s predsedom Bélom Bugárom a KDH s lídrom Jánom Figeľom dnes predseda SaS Richard Sulík vyzval, aby jednoznačne povedali voličom, či budú spolupracovať po parlamentných voľbách so stranou Smer-SD, ktorá je zodpovedná za nebývalé množstvo korupčných káuz.

„Sme presvedčení, že voliči majú právo vedieť, aké majú strany plány do budúcnosti, a ak niekomu dajú hlas, či neskončí u Roberta Fica,“ povedal dnes pred novinármi Sulík. Líder liberálov považuje za podstatnú otázku to, či Sieť, Most-Híd a KDH chcú zlepšiť situáciu na Slovensku alebo so Smerom kradnúť. Pripomenul, že tieto tri opozičné strany zatiaľ nepodpísali Deklaráciu zodpovednosti za Slovensko, ktorú SaS rozposlala predsedom ďalších opozičných strán. Dokument má občanom, voličom pravice, vyslať jasný signál o súdržnosti reformných síl a povzbudiť ich k masívnej účasti vo voľbách. „Podstatou deklarácie je, že ak bude možnosť vzniku pravicovej vlády po voľbách, pravicové strany sa zaviažu takú vládu vytvoriť,“ vysvetlil Sulík. Zatiaľ dokument podpísali predsedovia strán SaS, OĽaNO, NOVA a OKS. 

„Hneď na začiatku sme jednoznačne povedali, že so Smerom nepôjdeme. Vláda Smeru zabetónovala systém, v ktorom nevládnu politici, ale mecenáši. Je to systém, ktorý ničí Slovensko, pre korupciu zomierajú ľudia v nemocniciach, máme rozbité cesty a učitelia najnižšie platy v krajinách OECD,“ uviedol predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Vo vláde so Smerom sa podľa jeho slov nedá vyriešiť nič, nepohne sa so zdravotníctvom, školstvom, nezastaví sa korupcia, najprv musia padnúť oligarchovia a vymeniť sa ľudia vo vedení štátu. „Preto je čestné povedať, s kým áno a s kým nie,“ dodal Lipšic. 

Predseda OĽaNO Igor Matovič pripomenul predvolebné heslo Smeru Ľudia si zaslúžia istoty. „Voliči si zaslúžia vedieť, či ich hlas skončí v posteli s Robertom Ficom,“ konštatoval. Líder obyčajných ľudí zdôraznil, že Slovensko posúvali dopredu pravicové vlády tvorené menšími stranami. V boji proti korupcii je podľa Matoviča efektívnejšia vláda viacerých strán, keďže sa navzájom kontrolujú. Predseda OĽaNO zdôraznil, že nikdy nebude robiť garde vláde zlodejov, ktorá Slovensko ročne okradne o tri miliardy eur. 

Sulík, Lipšic aj Matovič si uvedomujú podiel na páde pravicovej vlády Ivety Radičovej. Sulík pripomenul, že každá strana má svoju minulosť, KDH napríklad rozbilo druhú vládu Mikuláša Dzurindu. Podľa všetkých troch predsedov je najdôležitejšia lepšia budúcnosť Slovenska, ktorá sa nedá realizovať vo vláde so Smerom.

Viac o téme: Robert FicoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu