Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najrevolučnejšia zmena od rovnej dane: Miškovov SKOK má návrh, ktorý zmení život rodín!

Členovia SKOK-u predstavili nový ekonomicko-sociálny balík Zobraziť galériu (2)
Členovia SKOK-u predstavili nový ekonomicko-sociálny balík (Zdroj: Foto: Topky.sk, skok)

BRATISLAVA - Slovenská občianska koalícia SKOK! predstavila ekonomicko-sociálny balík opatrení pod názvom Eurovratka. Jeho cieľom je zvýšiť čisté príjmy slovenských domácností, a to prostredníctvom zníženia daní, odvodov a poplatkov. Každá slovenská domácnosť tak v priemere získa 20 až 50 eur mesačne. Tieto opatrenia budú financované z konkrétnych úspor vo verejných výdavkoch.

"V posledných rokoch zažilo Slovensko neustále zvyšovanie daní, odvodov a poplatkov. Uťahovanie opaskov ale nemôže byť nekonečný príbeh. Ak áno, niekde sa stala chyba. Preto chceme konečne šetriť na štátnych výdavkoch a to, čo ušetríme, vrátime ľuďom," povedal zakladateľ Slovenskej občianskej koalície, poslanec národnej rady Juraj Miškov.

Program Eurovratka je založený na štyroch opatreniach, ide o zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny na sociálnu sadzbu 13 %, zníženie dane z pridanej hodnoty na energie pre domácnosti na sociálnu sadzbu 13 %, zníženie odvodov zamestnancov o 2 percentuálne body a rušenie koncesionárskych poplatkov.

"Životná úroveň slovenských domácností sa dá zvýšiť aj skokom, bez zadlžovania. Slovensko má dnes najvyššiu sadzbu DPH na potraviny z okolitých krajín Európskej únie. Mzdy sú u nás nízke a ich podiel na HDP je druhý najnižší v Eurozóne. Výdavky štátu napriek tomu rastú rýchlejšie, než spotreba domácností. Ľudia si zaslúžia istoty, ale potrebujú hlavne viac peňazí," zdôraznil Miškov.

Najrevolučnejšia zmena od rovnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Skok)

Podľa navrhovateľov sa opatrenia v rámci programu Eurovratka dajú uskutočniť do jedného roka. "Eurovratka prinesie viac peňazí každej domácnosti. Typická dôchodcovská domácnosť získa 19 eur mesačne navyše, typická rodina s dvoma deťmi až takmer 50 eur navyše každý mesiac," hovorí poslanec Martin Chren zo SKOKu.

Program Eurovratka bude mať negatívny dopad na štátny rozpočet vo výške približne 800 miliónov eur. "Predstavili sme balík úsporných opatrení, vďaka ktorým môže štát ušetriť viac ako jednu miliardu eur. Všetky úspory sú vypočítané veľmi obozretne a skutočná úspora tak môže byť ešte vyššia. Akákoľvek vláda tak dokáže ušetriť. Po rokoch uťahovania opaskov je načase, aby tieto úspory vrátila naspäť, ľuďom," povedal poslanec Jozef Kollár zo SKOKu.

Navrhovatelia budú reformu Eurovratka propagovať aj prostredníctvom kampane so sloganom "Ľudia si zaslúžia istoty, ale potrebujú viac peňazí". Na webovej stránke predstavili aj elektronickú kalkulačku, ktorú budú v papierovej podobe vo forme letáka so stierateľnými políčkami distribuovať po celom Slovensku.

"Našim záujmom je osloviť všetkých voličov na Slovensku vrátane tých, ktorí v minulých voľbách volili stranu Smer-SD," zdôraznil Miškov. Slovenská občianska koalícia je vznikajúca politická strana, ktorú založil bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov. Združuje členov na občianskom princípe. V minulosti už predstavila konkrétne návrhy na zavedenie odluky cirkví od štátu, odluky financovania politických strán od štátu, či nový model financovania verejných investícií prostredníctvom verejno-občianskych partnerstiev namiesto PPP projektov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu