Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SKOK navrhuje zriadiť krízový manažment pre eurofondy

SKOK chce zriadiť podvýbor pre čerpanie eurofondov
SKOK chce zriadiť podvýbor pre čerpanie eurofondov (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vznikajúca strana Slovenská občianska koalícia (SKOK) vyzvala premiéra Roberta Fica a ministra financií Petra Kažimíra, aby v oblasti riadenia eurofondov vyvodili jasnú politickú zodpovednosť, priznali vlastné zlyhanie a zastavili "eurofondový Klondajk". Mali by zároveň bezodkladne zriadiť krízový manažment s vylúčením akéhokoľvek politického vplyvu, ktorý by minimalizoval straty pri využívaní peňazí Európskej únie.

Poslanec parlamentu Jozef Kollár v utorok informoval, že vo výbore pre financie a rozpočet bude iniciovať zriadenie monitorovacej krízovej komisie. Súčasná vláda pri čerpaní eurofondov podľa neho zlyhala, situáciu prirovnal k problémom finančnej správy na prelome rokov 2011 a 2012, kedy skolaboval jej informačný systém.

Monitorovacia krízová komisia pre eurofondy by byť podľa Kollára mohla byť zložená zo štyroch členov parlamentného finančného výboru pri paritnom zastúpení vládnych a opozičných poslancov. Po jednom zástupcovi v komisii by mali mať certifikačný orgán, ktorým je ministerstvo financií, centrálny koordinačný orgán na úrade vlády, ako aj riadiace orgány, resp. ministerstvá štrnástich operačných programov. 

"V prvom rade by monitorovala nie na mesačnej ale týždennej báze, ako sa vyvíjajú čísla v oblasti zablokovaných žiadostí o platby, ako sa vyvíjajú čísla v oblasti finančných korekcií a kvalifikované odhady nedočerpania 11,5 mld. eur z programovacieho obdobia, ktoré skončilo v roku 2013. Monitorovacia krízová komisia by súčasne týždenne hodnotila plnenie akčného krízového plánu," povedal Kollár. "Je najvyšší čas, aby takýto krízový plán spracoval certifikačný orgán na ministerstve financií, ale aj s prispením centrálnej koordinačnej jednotky na úrade vlády a rovnako všetkých riadiacich orgánov, ktoré zodpovedajú za štrnásť operačných programov," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu