Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odluka cirkvi od štátu naberá na obrátkach: Radičovej návrat k politike? Podporila SKOK!

Iveta Radičová s Jurajom Miškovom a Martinom Chrenom. Zobraziť galériu (6)
Iveta Radičová s Jurajom Miškovom a Martinom Chrenom. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Pohnú sa konečne ľady? Odluka cirkvi od štátu naberá čoraz reálnejšie kontúry. Predvčerom o tejto téme debatovali slovenské osobnosti s predstaviteľmi cirkví. Výsledky prekvapili, zainteresovaní hovoria o pokroku.

Centrum pre otvorenú politiku začalo po Slovensku sériu diskusií na tému odluky cirkví od štátu. "Všetci ju chcú, nikto ju nespravil. Odluka cirkvi od štátu je poslednou nesplnenou požiadavkou Novembra," hlásia organizátori na svojich stránkach. V súvislosti s tým sa predvčera konala v Bratislave diskusia o odluke cirkvi od štátu.

Odluka cirkvi od štátu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Bývalý minister kultúry Daniel Krajcer sa o odluku usiluje už dlhšie. "V súčasnosti sa cirkvám prispieva zo štátneho rozpočtu najmä na platy duchovných. Tá suma ročne prevyšuje 38 milionov eur. De facto sú tak zamestnancami štátu. To nie je zdravý vzťah medzi štátom a cirkvami," povedal nám v rozhovore nedávno Krajcer.

Odluka cirkvi od štátu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Aj on sa preto zúčastnil tejto debaty. "V debate sme dospeli k tomu, že cirkvi sú otvorené k návrhom. Aj k tomu, ktorý predostrela strana SKOK!" povedal pre Topky Daniel Krajcer. Na debate sa zúčastnila aj Iveta Radičová. Tá podľa Krajcera dala svojou účasťou najavo, že je za odluku cirkvi od štátu.

Marián Balázs s mikrofónom
Zobraziť galériu (6)
Marián Balázs s mikrofónom  (Zdroj: Facebook)

Debaty sa zúčastnili Marián Balázs (publicista) Daniel Krajcer, Martin Kramara (hovorca Konferencie biskupov Slovenska), Igor Rintel (predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR), Daniel Pastirčák (kazateľ Cirkvi bratskej) a sociológ Miroslav Tížik. Diskusiu moderoval Michal Havran.

Iveta Radičová medzi Jurajom Miškovom a Danielom Krajcerom
Zobraziť galériu (6)
Iveta Radičová medzi Jurajom Miškovom a Danielom Krajcerom  (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu