Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odloženie eHealthu spomalí podľa ZZP reformy v zdravotníctve

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opätovné zastavenie projektu elektronického zdravotníctva eHealth spôsobí podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné poisťovne, viaceré problémy v zdravotníctve. Odložením projektu sa majú spomaliť reformy. ZZP pritom ani nový termín spustenia projektu, rok 2017, nepovažuje za istý.

"Vzhľadom na to, že spustenie DRG sa neustále odkladá, hrozí, že v zdravotníctve nebude v tomto volebnom období zrealizovaná žiadna zásadná reforma," uviedla prezidentka združenia Katarína Kafková. Podľa nej je preto otázne, akým spôsobom chce rezort zvrátiť zlý stav v zdravotníctve. "Vieme, že dlhy nemocníc nezadržateľne rastú, práve eHealth mal prispieť k lepšiemu hospodáreniu," doplnila.

EHealth mal pôvodne fungovať od roku 2013. "Stanovením termínu na rok 2017 sa posúva zodpovednosť za tento projekt na ďalšiu vládu. Odklad navyše znamená zastavenie prác a hrozí, že opätovné naštartovanie bude zbytočne predražené," skonštatovala Kafková.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je podľa vlastných slov sklamaný, že ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej (nominant Smer-SD) sa nedarí projekt realizovať. Poukazuje na to, že spustenie eHealthu by ušetrilo ročne asi sto miliónov eur a peniaze by sa mohli využiť na iný účel v zdravotníctve. Upozorňuje, že plán získať na tento účel eurofondy z nového programovacieho obdobia nie je istý.

Ministerstvo zdravotníctva ruší tender na softvérové riešenie Národného zdravotníckeho informačného systému (NZIS) nevyhnutného pre elektronizáciu zdravotníctva za vyše 40 miliónov eur bez DPH. Projekt eHealth sa tak opäť posúva, podľa nových odhadov by sa mal spustiť v roku 2017. Dôvodom je jeho zdržanie, ktoré by podľa ministerstva mohlo viesť k problémom s čerpaním eurofondov.

Ako priblížil štátny tajomník rezortu Viliam Čislák, bol veľký predpoklad, že za súčasných podmienok by muselo Slovensko čerpané peniaze vrátiť. Považuje preto za férové, že sa tender zruší. Ministerstvo podľa jeho slov robí všetko pre to, aby sa projekt podarilo spustiť v roku 2017.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu