Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozdiel medzi slovenskými a českými nemocnicami: Investície za stovky miliónov eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Ak by mali slovenské nemocnice vyzerať ako české či rakúske, potrebovali by navyše desiatky až stovky miliónov eur ročne. Health Policy Institute (HPI) prepočítal, že na českú verziu by bolo potrebných 137 miliónov za rok navyše. Ak by slovenskí pacienti mali navštevovať nemocnice, ako majú v Rakúsku, stálo by to navyše 441 miliónov eur ročne.

Ministerstvo zdravotníctva podľa analytika HPI Petra Pažitného odhadlo investičnú potrebu modernizácie nemocníc na 197 miliónov eur ročne, čo by bolo za 20 rokov 3,94 miliardy eur. Investičná potreba podľa alternatívneho prepočtu HPI dosahuje minimálne 134 a maximálne 401 miliónov eur ročne, čo v horizonte 20 rokov predstavuje 2,68 až 8,02 miliardy eur.

Pažitný poukázal, že slovenské nemocnice sú staré a stratové. V priemerne majú mať asi 44 rokov a 30 budov. Často sú v nevyhovujúcom technickom stave. Problémom je tiež, že nedokážu efektívne hospodáriť. Štátne nemocnice tak majú byť v priemere každé tri roky oddlžované. Za tieto zdroje by sa dalo postaviť štyri až šesť veľkých koncových nemocníc pri nákladoch 200 až 250 miliónov eur za jednu.

 "Tento stav nesie veľa pridružených problémov, ktoré vplývajú na kvalitu poskytovanej starostlivosti, bezpečnosť pacientov, a samozrejme, ekonomiku nemocnice," povedal Pažitný na margo stavu slovenských zariadení. To, že sa nemocnice nemodernizujú, má podľa jeho slov priamy vplyv na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pacienta.

Prevádzkové náklady nemocníc sú vo väčšine krajín platené niektorou z foriem DRG, tzv. platby za diagnózu. Na Slovensku by sa mal tento systém, o ktorom sa hovorí ako spravodlivejšom a transparentnejšom, spustiť v roku 2016. Podľa analytičky HPI Angeliky Szalayovej však môže byť s týmto termínom problém, keďže ide o volebný rok a každý takýto proces so sebou môže zo začiatku prinášať aj problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu