Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sesterské odbory sa opäť pripomínajú, témou sú platy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sestry opätovne pripomínajú predstaviteľom vlády neriešenú situáciu okolo ich odmeňovania. Tvrdia, že nebojujú za právo na luxus, ale len za zlepšenie sociálneho postavenia tak, aby sa vymanili z existenčných problémov.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) vyzýva ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú i predsedu vlády Roberta Fica, aby s nimi obnovili dialóg a prišli nielen s prísľubmi, ale aj s konkrétnymi návrhmi. Podľa združenia je nepochopiteľné, že záujem dokážu prejaviť len vtedy, keď zdravotníčky protestujú v uliciach, pred objektívmi kamier.

Predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká tvrdí, že dialóg k problémom 40-tisícovej armády sestier a pôrodných asistentiek sa zastavil pred dvoma mesiacmi, keď naposledy rokovali s ministerkou a premiérom.

"Tí nás 14. marca tohto roku, mimochodom deň pred prvým kolom prezidentských volieb, prijali na Úrade vlády SR a sľúbili riešenie problémov aspoň v obmedzenom rozsahu, keď mali byť garantované minimálne mzdové nároky sestier a pôrodných asistentiek okrem štátnych nemocníc aj v zdravotníckych zriadeniach v zriaďovateľskej kompetencii vyšších územných celkov," konštatovala Kavecká.

Vládni činitelia sestrám na marcovom stretnutí zopakovali ponuku z októbra minulého roka a to garanciu platov vo všetkých zariadeniach verejného sektora, ako podotýkali, teda všade tam, kde to môže ovplyvniť štát. Kým vlani na jeseň odbory ponuku odmietli, presadzovali spravodlivé a jednotné odmeňovanie všetkých sestier, na jar toho roka s ňou už súhlasili, naďalej však trvajú na tom, aby sa ohodnotenie riešilo aj v súkromných zariadeniach.

Ministerstvo zdravotníctva sa ohradilo voči tvrdeniam odborárov, nečinnosť odmieta. "Prvé kolo rokovaní so zástupcami VÚC sa uskutočnilo dňa 30. januára 2014 v Trenčíne , druhé sa konalo dňa 25. apríla 2014 v Žiline. Cieľom stretnutí je spoločne nájsť optimálne riešenia tejto problematiky," uviedla hovorkyňa MZ Martina Šoltésová. Rezort podľa jej slov v súčasnosti čaká na podklady od jednotlivých samosprávnych krajov, keď ich bude mať k dispozícii, bude pokračovať v ďalších rokovaniach o zákone o platoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu