Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Harabin: Súdnictvo nestálo v ceste ani jednej významnej investícii

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Súdnictvo nestálo v ceste ani jednej významnej investícii, ktorá smerovala na Slovensko. V reakcii na včerajšie (7. 11) vyjadrenia nezávislého poslanca a lídra strany Nová väčšina (NOVA) Daniela Lipšica to vyhlásil predseda Súdnej rady SR a zároveň predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Lipšic 7. novembra vyhlásil, že pre stav slovenského súdnictva je na Slovensku o desaťtisíce nezamestnaných viac, ako by ich bolo v prípade jeho optimálneho fungovania. Aj z tohto dôvodu sú potrebné zásadné zmeny, ktoré by priniesli ozdravenie justície, vrátane priamej voľby sudcov, Súdnej rady SR a prokurátorov.

"Daniel Lipšic opäť klame, keď tvrdí, že súdy môžu za nezamestnanosť na Slovensku. Ani jeden významný zahraničný investor neoznačil súdy ako prekážku svojho investovania. Skutočnou prekážkou je však korupcia politikov a zlá, neodborná legislatíva, ktorú tvoria politici, ako je Lipšic," reagoval Harabin.

Dodal, že základ právnej istoty je zrýchlenie súdneho konania a jednoznačná legislatíva. "Pán Lipšic nikdy nepriniesol žiadne riešenie, vždy hľadá iba vnútorného nepriateľa. Napríklad nezmyselne sprísnil tresty aj pre mladistvých páchateľov za mierne delikty, zaviedol v mnohých smeroch chaos do legislatívy, zaslúžil sa o neodborné zrušenie súdov, čím výrazne predlžil súdne konanie, podal najviac neopodstatnených disciplinárnych návrhov voči sudcom v histórii, ktoré skončili v koši, ale reálne zlepšenie nikdy nepriniesol," zdôraznil Harabin.

Lipšicov návrh na priamu voľbu sudcov je podľa Harabina v priamom rozpore s tým, čo tvrdil pri zostavovaní špeciálneho súdu. Tvrdí, že ide o ideálny mechanizmus pre politickú korupciu pri vzniku sudcovskej funkcie a na likvidáciu nezávislosti súdnej moci. "Lepším návrhom z dielne pána Lipšica môže byť už iba to, aby sudcov volili priamo väzni v Leopoldove," uzavrel Harabin.

Lipšic 7. novembra vyhlásil, že na Slovensku boli "škandalózne rozhodnutia súdov, ktoré pripravili dobromyseľných investorov o investície v prospech mafiánskych skupín".

Upozornil, že podľa prieskumov súdom na Slovensku dôveruje len 28 percent občanov, pričom 70 percent im nedôveruje. "Nedôveryhodnosť slovenského súdnictva je alarmujúca," vyhlásil Lipšic s tým, že takýto stav nie je v právnom štáte dlhodobo udržateľný. "Myslíme si, že kozmetické zmeny zákonov nestačia. Myslíme si, že jediná cesta k očiste justície je, aby sa očistil personálny stav súdnictva, aby ľudia mohli zvoliť sudcov a prokurátorov v priamych voľbách," vyhlásil Lipšic.

Dodal, že NOVA bude navrhovať aj priamu voľbu Súdnej rady SR, ktorá rozhoduje o kariérnom postupe sudcov. Nová väčšina podľa Lipšica ešte v tomto roku vypracuje novelu ústavy, ktorá by zaviedla priamu voľbu sudcov, prokurátorov a Súdnej rady SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu