Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fraška v parlamente: Poslanci otvoria mimoriadnu schôdzu, ale bez diskusie!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci dnes zasadnú do parlamentných lavíc, aby o 13:00 otvorili mimoriadnu schôdzu k stavu v slovenskej justícii. Diskutovať sa však nebude, pretože vládna strana Smer-SD nezahlasuje za program schôdze, čím ju zablokuje. Postup Smeru-SD oznámil predseda parlamentu Pavol Paška.

Návrh troch opozičných strán na zvolanie schôdze k stavu v justícii považuje za legitímny, ale krajne nezodpovedný, pretože národná rada podľa neho už nasledujúci týždeň bude hovoriť o štátnom rozpočte na rok 2013 a poslancov čaká maratón rokovaní. Paška upozornil, že navrhovatelia nepovažovali za potrebné komunikovať o zámere s vedením parlamentu a spoločne hľadať termín pre rokovanie. Za neschopnosť opozície považuje Paška to, že návrh formálne predložili iba tri z piatich opozičných subjektov. Šéf parlamentu nemá problém bod, o ktorom sa malo dnes rokovať, zaradiť na záver parlamentnej schôdze, ktorá sa začne 27. novembra.

O stave v slovenskej justícii treba diskutovať práve teraz, domnieva sa poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. "Pánovi Paškovi by sa hodilo, keby sme o justícii rozprávali vtedy, keď to nebude nikoho zaujímať," argumentovala. Žitňanská pripúšťa, že jednou z možností je zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi. Opozícia ešte bude o postupe diskutovať. "Tridsať poslancov má právo požiadať o zvolanie mimoriadnej schôdze. Nemáme povinnosť komunikovať to s predsedom parlamentu," pripomenula Žitňanská. Zároveň zdôraznila, že schôdzu vyjadreniami podporili aj zástupcovia ďalších opozičných strán.

Zvolanie schôdze k stavu v justícii iniciovali tri opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Justičný systém na Slovensku podľa opozičných poslancov dlhodobo požíva nízku mieru dôvery verejnosti. Žitňanská upozornila na zvláštne rozhodnutia súdov, napríklad výsledok sporu medzi exprezidentom Michalom Kováčom a bývalým šéfom SIS Ivanom Lexom, v ktorom súd rozhodol, že Kováč by sa Lexovi mal ospravedlniť. Tento prípad a jemu podobné podľa Žitňanskej utvrdzujú pocit, že justičná spravodlivosť funguje len pre pár vyvolených a v konečnom dôsledku sa znižuje dôvera občanov v justičný systém a právny štát. Poslankyňa za SDKÚ-DS pripomenula aj výročie nežnej revolúcie, nezávislá justícia patrila k hlavným požiadavkám zmien 17. novembra. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu