Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Väzobne stíhaní by mohli mať dvakrát dlhšie návštevy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Namiesto hodinovej návštevy raz za tri týždne, budú môcť obvinení, ktorí sú väzobne stíhaní, mať návštevy raz za kalendárny mesiac, ale dvojhodinové. Vyplýva to z návrhu novely zákon a o výkone väzby, ktorú dalo ministerstvo spravodlivosti do pripomienkového konania.

"Predĺžením minimálnej doby trvania jednej návštevy na dve hodiny sa zvýši celkový minimálny ročný kontakt obvineného prostredníctvom návštev zo 17 na 24 hodín," tvrdí rezort v dôvodovej správe k novele. Obvinení by po novom mohli aj dlhšie telefonovať.

"Časový interval minimálneho zákonného nároku na telefonovanie zvoleným osobám sa rozširuje z 15 na najmenej 20 minút najmenej dvakrát za kalendárny mesiac," uvádza ministerstvo. Právo na telefonovanie s obhajcom si podľa návrhu bude môcť obvinený uplatniť raz za kalendárny týždeň, v odôvodnených prípadoch aj častejšie.

Novela zákona rozširuje systém disciplinárnej praxe o prvok pozitívnej motivácie a odmeny obvinených za dlhodobé plnenie povinností. "Inštitút disciplinárnych odmien bude nielen pozitívnym stimulom pre samotný bezproblémový výkon väzby, ale v prípade právoplatného odsúdenia bude slúžiť a započítavať sa i do hodnotenia vo výkone trestu odňatia slobody," píše sa v návrhu.

Na druhej strane sa na základe poznatkov z praxe navrhuje rozšíriť paleta disciplinárnych trestov o zákaz používania vlastného televízneho prijímača alebo rádioprijímača až na dva mesiace a o celodenné umiestnenie do cely disciplinárneho trestu. Zároveň sa však znižuje počet dní, ktorými je obvineného možné potrestať samoväzbou z 15 na desať. "U mladistvých obvinených už nebude možné tento trest udeliť," navrhuje ministerstvo spravodlivosti. Ak návrh zákona prejde legislatívnym procesom, platiť by mohol od 1. januára budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu