Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Harabin sa bráni: Nešlo mi o peniaze, poukazoval som na zneužitie systému

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin tvrdí, že mu nešlo o peniaze, keď sa pre disciplinárne potrestanie obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP).

Tam namietal porušenie svojich práv, pretože ho Ústavný súd potrestal za nevpustenie kontroly rezortu financií na najvyšší súd.

"Nešlo mi vôbec o peniaze, ale iba o poukázanie na zneužívanie súdneho systému politikmi," vyhlásil Harabin. Európsky súd povedal, že v konaní pred ústavným súdom mu bolo porušené právo na nestranný súd. Namietal aj ďalšie porušenia, tie však súd neuznal. Harabin žiadal od ESĽP priznanie 100.000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a priznanie 50.000 eur, o ktoré prišiel pri potrestaní 70 percentnou zrážkou zo mzdy na jeden rok. Súd mu za procesné pochybenie súdu priznal náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 3000 eur.

Harabin považuje za veľmi smutné, ak politikmi vyvolávané konflikty v spoločnosti musia riešiť medzinárodné inštitúcie. "Keby Lucia Žitňanská nezneužívala svoju politickú funkciu na osobné konflikty a boj o moc, nemusel by tento prípad nikdy nastať. Rovnako sa ukázalo, že niektorí sudcovia Ústavného súdu sú otrockými vazalmi politikov a ústava im nič nehovorí," povedal Harabin.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podala na Harabina spolu štyri návrhy na disciplinárne potrestanie. Prvý bol za nevpustenie kontroly ministerstva financií na najvyšší súd. Ústavný súd sa s jej návrhom stotožnil a Harabina potrestal 70 percentnou zrážkou z platu na jeden rok. Šéf najvyššieho súdu sa potom obrátil na štrasburský súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu