Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novela OĽaNO podľa Martvoňa skomplikuje susedské vzťahy

Anton Martvoň
Anton Martvoň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Za zbytočnú novelu, ktorá skomplikuje vzťahy medzi susedmi, považuje poslanec za Smer-SD Anton Martvoň návrh OĽaNO, ktorým chcú predĺžiť pokoj z noci aj na nedele a štátne sviatky.

„Zvýši sa počet úplne zbytočných a nepodstatných podaní a podnetov občanov na rušenie pokoja. Navyše, často sa pojem pokoj chápe inak v bytovom dome, inak na dedine, inak v meste alebo v extraviláne,“ vysvetlil Martvoň. Podľa neho je rozdiel, keď ide o nočný pokoj, ktorý je už právnou obyčajou a niektorými predpismi vymedzený od 22:00 do 06:00, ako keď sa zavedie pojem rušenie pokoja, lebo sa do roviny rušenia pokoja dostanú činnosti, ktoré sa budú diať počas dňa, a to počas dní pracovného pokoja, pamätných dní a štátnych sviatkov a tie môžu pripadnúť aj na pracovný týždeň. Súčasná právna úprava podľa poslanca Smeru-SD preto plne postačuje.

OĽaNO v návrhu novely zákona o priestupkoch, ktorú predložili do parlamentu navrhujú, aby sa režim pokoja týkal nielen nočného času medzi 22:00 a 6:00, ale aj dní štátneho sviatku a dní pracovného pokoja. Pokoj podľa obyčajných "neznamená vylúčenie alebo obmedzenie pracovnej alebo voľnočasovej aktivity počas týchto dní, pokiaľ nie sú zakázané osobitnými predpismi.“ Znamená však vylúčenie alebo obmedzenie takých aktivít, ktoré by druhé osoby mohli považovať za neúnosné pre svoj pokojný odpočinok počas zákonom vymedzených dní, respektíve časových intervalov týchto dní. Rozsah takýchto aktivít by mal byť predmetom úpravy všeobecne záväzného nariadenia obce. Podľa poslancov OĽaNO každý má právo na odpočinok a na rešpektovanie určitého pokoja, počas ktorého sa človek dokáže fyzicky i psychicky zregenerovať, aby mohol aj naďalej fungovať ako ľudská bytosť a plnohodnotný člen spoločnosti. „Návrh zákona je zároveň formulovaný aj s prihliadnutím na pretrvávajúce požiadavky mnohých občanov, ktorí sa dožadujú pokojného odpočinku aspoň v dňoch, ktoré sú štátnymi sviatkami alebo sviatkami a nechcú byť obťažovaní osobami, ktoré neraz práve tieto dni využívajú na rôzne aktivity prekračujúce nielen limity slušnosti a verejného poriadku, ale často aj limity stanovené predpismi na ochranu verejného zdravia pre hluk a vibrácie,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci OĽaNO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu