Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Martvoň pokoj počas sviatkov a nedieľ nepodporí, je to zbytočné

Anton Martvoň
Anton Martvoň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela zákona o priestupkoch z dielne poslancov z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorá má rozšíriť povinné dodržiavanie pokoja z nocí aj na štátne sviatky, nedele a ostatné dni pracovného pokoja, je zbytočná a môže skomplikovať mnohokrát krehké vzťahy medzi susedmi.

Myslí si to poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Anton Martvoň. Návrh poslancov Mikuláša Hubu, Evy Horváthovej a Miroslava Kadúca nepodporí.

 "Zvýši sa počet úplne zbytočných a nepodstatných podaní, udaní a podnetov občanov na rušenie pokoja, pričom pojem pokoj sa dá považovať za právne neurčitý, teda zákonom priamo nedefinovaný pojem," povedal Martvoň. Podľa neho sa môže stať, že si takto budú viacerí občania účelovo riešiť svoje susedské spory alebo nezrovnalosti. Poukázal aj na to, že pojem pokoj sa často chápe inak v bytovom dome, inak na dedine, inak v meste alebo v extraviláne.

Právne neurčený pojem "rušenie pokoja" by na rozdiel od nočného pokoja, ktorý je právnou obyčajou a niektorými predpismi aj vymedzený, mohol podľa Martvoňa zahrňovať aj bežné činnosti. "Môže ísť napríklad o bežný rozhovor s priemernou hlučnosťou 60 decibelov, o pozeranie televízie, či zohrievanie vody v rýchlovarnej kanvici s hlučnosťou 65 až 75 decibelov, o sprchovanie alebo splachovanie záchodu s priemernou hlučnosťou 70 decibelov, o pranie v automatickej práčke alebo o vysávanie s priemernou hlučnosťou 70 až 80 decibelov alebo o kosenie s elektrickou kosačkou s hlučnosťou 90 decibelov," vymenoval Martvoň. Navyše by podľa neho museli obecné polície zakúpiť prístroje na meranie hluku, aby spoľahlivo zistili, či tieto činnosti presahujú povolenú hlučnosť a ruší sa nimi pokoj suseda. "Hladinu hluku totiž v obytných priestoroch upravuje príslušná vyhláška ministerstva zdravotníctva, podľa ktorej hlukový limit pre obytné územie cez deň predstavuje úroveň 50 decibelov a cez noc je limit znížený na 45 decibelov," pripomenul poslanec.

O návrhu poslancov OĽaNO začalo plénum diskutovať na záver desiateho rokovacieho dňa ôsmej schôdze parlamentu. "Treba však zdôrazniť, že pokoj neznamená vylúčenie alebo obmedzenie pracovnej alebo voľnočasovej aktivity počas týchto dní. Znamená však vylúčenie alebo obmedzenie takých aktivít, ktoré by druhé osoby mohli považovať za neúnosné pre svoj pokojný odpočinok," vysvetľovali svoj návrh Obyčajní. Rozsah takýchto aktivít má upraviť obec všeobecne záväzným nariadením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu