Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nezodpovedným rodičom odzvonilo: Za omeškané výživné budú platiť úroky

Anton Martvoň
Anton Martvoň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Platenie úrokov z omeškaného výživného chce presadiť poslanec za Smer-SD Anton Martvoň. Úrok z omeškania by sa podľa neho mal platiť vo výške určenej podľa Občianskeho zákonníka a počítal by sa odo dňa riadnej splatnosti výživného, teda odo dňa, kedy malo byť výživné načas zaplatené.

Zároveň by takýto úrok z omeškaného výživného mal byť aj súčasťou pohľadávky, ktorú by potom spolu i s výživným mohli vymáhať od povinných osôb priamo exekútori.

„Týmto návrhom budem chcieť docieliť to, aby sa v SR výživné platilo vždy riadne a načas a aby tisícky vyživovaných alebo na výživné oprávnených osôb, napríklad matky detí, neboli cez hrozbu neskorého platenia výživného v znevýhodnenom postavení voči povinným osobám a aby si nemuseli požičiavať peniaze, kým čakajú na zaplatenie omeškaného výživného,“ vysvetlil Martvoň.

Poslanec za Smer-SD upozorňuje, že mnohé vyživované alebo na výživné čakajúce osoby, napríklad slobodná matka dieťaťa, samotné dieťa, rodič, manžel, príbuzný, častokrát riešia neskoro zaplatené, respektíve omeškané alebo nezaplatené výživné tým spôsobom, že si peniaze na živobytie alebo na zabezpečenie potrieb vyživovaného dieťaťa musia požičať z banky, od známych alebo proste prečerpajú limit na platobnej karte. Keď nakoniec príslušná osoba s vyživovacou povinnosťou výživné oneskorene, napríklad po troch mesiacoch alebo po pol roku, čiastočne zaplatí, osoby odkázané na výživné alebo vyživované osoby musia príslušným finančným ústavom zaplatiť za spomínané pôžičky aj rôzne vysoké úroky, ktoré im však osoby s vyživovacou povinnosťou nikdy nenahradia. „A práve to je aj dôvodom, že vyživované osoby sú mnohokrát aj vydierané osobami s vyživovacou povinnosťou, napríklad otcom dieťaťa, že pokiaľ neurobí to a to napríklad slobodná matka, tak povinný jej vôbec na dieťa nezaplatí alebo nezaplatí načas výživné," konštatoval Martvoň.

Zmena sa nebude týkať náhradného výživného vyplácaného za povinné osoby štátom, čím by nevznikol žiaden negatívny dopad na štátny rozpočet. Poslanec Smeru-SD pripomína, že len v roku 2011 bolo za trestný čin zanedbania povinnej výživy súdených približne 4 500 ľudí a 3 700 odsúdených. V SR máme šesť druhov vyživovacích povinností, z ktorých sa platí výživné, a to vyživovaciu povinnosť rodičov k deťom, detí k rodičom, medzi ostatnými príbuznými, medzi manželmi, príspevok na výživu rozvedeného manžela a príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke. Právnu normu predloží poslanec Smeru-SD na januárovú schôdzu parlamentu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu