Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico: Dohodu opozície na šéfa ÚVO majú odobriť zamestnávatelia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico je rád, že zabrala jeho utorková výzva, aby už opozícia predložila svojho kandidáta na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). V opačnom prípade by do funkcie vybral najlepšieho z adeptov z konkurzu za Radičovej vlády.

„Priznám sa, že dnes ráno boli dosť také urgentné telefonáty, že len nech Preboha nikoho nemenujeme, že už niečo majú,“ uviedol Fico po rokovaní vlády. Víta, ak je opozícia schopná prichádzať s návrhmi na obsadenie postov, ktoré jej patria. V prípade nominácie na šéfa ÚVO Fico ešte čaká odobrenie zo strany zamestnávateľov. Opozícia sa po viacerých stretnutiach dohodla, že tento post má obsadiť nominant KDH. Predseda strany Ján Figeľ však nechcel povedať jeho meno. Mal by to však byť bývalý šéf štatistického úradu Peter Mach.

Aj dnes Fico zopakoval, že kandidáta opozície vymenuje, ak bude odsúhlasený zamestnávateľmi a ZMOS-om. „Ak sa teda dohodla opozícia, že ktorá politická strana navrhuje kandidáta na ÚVO, my to rešpektujeme,“ vyhlásil Fico. Ak je to dnes Kresťanskodemokratické hnutie, je to podľa premiéra ich vnútorné rozhodnutie. „Ale očakávam, že tak zamestnávatelia, ako aj ZMOS oznámia, že sú stotožnení s týmto kandidátom, pretože sú to najmä mestá a obce, ktoré majú dnes veľké problémy s verejným obstarávaním, sú to zamestnávatelia, ktorí sa takisto stretávajú s týmito ťažkosťami,“ povedal predseda vlády. Preto považuje za správne, aby mohli k tejto téme niečo povedať. Od predsedu KDH Jána Figeľa chce, aby spustil procedúru rozhovorov so zamestnávateľmi a ZMOS-om.

Predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nominuje strana Sloboda a Solidarita (SaS). Bude to bývalý poslanec NR SR Kamil Krnáč. Túto dohodu opozície považuje Fico za jej rozhodnutie. Túto nomináciu ničím nepodmieňovali.

Viceguvernérom Národnej banky Slovenska by mal byť podľa dohody opozície bankový expert Ján Tóth. Členom Fiškálnej rady bude Ľudovít Ódor. Oboch ako odborníkov navrhla SDKÚ-DS. Predsedu dozornej rady Fondu národného majetku navrhne Most-Híd, kandidátov do správnej rady Slovenského pozemkového fondu navrhnú Most-Híd a SDKÚ-DS a člena Rady RTVS ponúkne SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu