Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stretnutie Figeľa s Ficom o ÚVO sa pripravuje

Robert Fico a Ján Figeľ
Robert Fico a Ján Figeľ

BRATISLAVA – Stretnutie premiéra Roberta Fica a predsedu KDH Jána Figeľa o obsadení postu predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa pripravuje.

Dnes to povedal Figeľov poradca Martin Krajčovič s tým, že nešpecifikoval, kedy by stretnutie malo byť. Bližšie informácie kresťanskí demokrati poskytnú až po stretnutí. KDH má obsadiť post šéfa ÚVO po dohode v opozícii. Meno hnutie nezverejnilo, ale hovorí sa o bývalom šéfovi Štatistického úradu Petrovi Machovi a o bývalom podpredsedovi Najvyššieho kontrolného úradu Emilovi Kočišovi. Fico sľúbil post opozícii s tým, že sa má dohodnúť so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a zamestnávateľskými zväzmi. Premiér Fico opakovane vyzval opozíciu, aby na post nového predsedu ÚVO navrhla svojho kandidáta do stredy.

Macha už odmietlo ZMOS, pretože ÚVO by mal podľa nich viesť odborník a nie politický nominant. ZMOS navrhuje na túto funkciu primátora Piešťan Rema Cicutta, ktorý bol zvolený ako nezávislý kandidát. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) podľa jej tajomníka Martina Hoštáka nebola nikým doteraz oficiálne oslovená vo veci podpory kandidáta na post šéfa ÚVO.

„To znamená, neboli sme oficiálne oslovení ani zo strany KDH, čo znamená, že sme sa týmto ani nezaoberali, a teda z nášho pohľadu táto záležitosť je irelevantná, lebo sme neboli nikým oslovení,“ povedal dnes pre agentúru SITA Hošták. Podľa neho, ak by RÚZ ktokoľvek oslovil bude sa tým zaoberať.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) navrhol za kandidátku na obsadenie voľného postu na čele Úradu pre verejné obstarávanie odborníčku v tejto oblasti Tatianu Behrovú. V pondelok to potvrdil prezident zväzu Zsolt Lukáč, pričom spomínanú kandidátku podľa neho už navrhli premiérovi Robertovi Ficovi. Lukáč zdôvodnil návrh stavebných podnikateľov tým, že kandidátom na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie má byť odborník so skúsenosťami a praxou vo verejnom obstarávaní, ktorý nie je naviazaný na žiadnu stranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu