Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS: Fico sa snaží rozoštvávať pravicu, KDH má dôveru liberálov

Krajcer, Sulík a Galko
Krajcer, Sulík a Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa opäť raz len snaží rozoštvávať pravicu, aby post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) mohol obsadiť svojím nominantom. V reakcii na odmietnutie nominanta KDH Petra Macha uviedla strana SaS prostredníctvom svojej hovorkyne Tatiany Tóthovej. Liberáli plne dôverujú kolegom z KDH, že túto nomináciu budú vedieť doriešiť k plnej spokojnosti všetkých strán.

Šéf klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník si myslí, že Fico bude zrejme spochybňovať všetky nominácie, ktoré si sám nevyberie. Macha do funkcie navrhlo KDH po dohode opozície, avšak bez dohody so zamestnávateľskými zväzmi a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Kaníka odmietnutie Macha neprekvapilo. Premiér si podľa neho vytvoril podmienky na spochybňovanie nominácie. Dodal, že Mach nebol vybratý po dohode so zamestnávateľskými organizáciami. S nimi je Ficova vláda prepojená cez ministra hospodárstva Tomáša Malatinského. Opozícia sa zrejme bude musieť podľa Kaníka pre nomináciu stretnúť.
      
Šéf klubu Mosta-Híd László Solymos zatiaľ nevidí dôvod na zmeny v prerozdelení pozícií, na ktorom sa opozícia dohodla po niekoľkých týždňoch rokovaní. "KDH dostalo mandát na to, že bude rokovať so zamestnávateľmi. Kým ho nevyčerpá, nevidím dôvod na zmeny," povedal. Líder OĽaNO Igor Matovič zastáva názor, že kreslo šéfa ÚVO by mal obsadiť odborník. Opozícia sa o to má podľa neho snažiť. Odmietnutie Macha ho neprekvapilo.
      
Premiér Fico by privítal, keby opozícia predložila vláde meno nového nominanta na post šéfa ÚVO už do budúcej stredy (23.5.). Urobiť tak však musí po dohode so zamestnávateľskými zväzmi a ZMOSom. Pokiaľ nedôjde k dohode, Fico je pripravený siahnuť po kandidátovi, ktorý vyhral súťaž Úradu vlády SR o tento post ešte pred parlamentnými voľbami. "Je tam poradie troch ľudí, ktorí mali podľa všetkého najlepšie predložené projekty. Ak nebude lepšia cesta, tak zoberiem prvého a urobím ho predsedom ÚVO," zhrnul Fico.
      
Predseda ZMOSu Jozef Dvonč v stredu (16.5.) uviedol, že združenie bude trvať na svojom kandidátovi na post šéfa ÚVO Removi Cicuttovi. "Budem vo štvrtok rokovať s KDH a pokúsime sa dospieť k nejakému vzájomnému konsenzu, ale v každom prípade my budeme presadzovať nášho kandidáta," priblížil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu