Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Topky bojujú za občanov: Takto reagovali politici na výzvu znížiť si platy!

Národná rada SR
Národná rada SR

BRATISLAVA – Poslanci aj vláda si chcú zmraziť platy! Vlna nevôle občanov sa zdvihla po tom, čo vyšlo na povrch, že príjmy ústavných činiteľov sa majú od nového roka neprimerane zvýšiť. Na našu výzvu znížiť platy politikov reagovalo zo 150 len 12 poslancov (8 z SaS, jeden zo Smeru a traja z SDKÚ), stanovisko sme dostali aj od strany Most-Híd. Väčšina rozhorčenie ľudí chápe a zmrazeniu platov sa nebráni. Len dvaja z opýtaných sú však za zníženie svojho platu, ostatní hovoria o zmrazení!

Vláda na budúci týždeň predloží návrh zmrazenia platov ústavných činiteľov. Konečné slovo pri rozhodovaní o platoch poslancov a členov vlády bude mať parlament.

Len pred troma týždňami prišiel v parlamente s návrhom zmraziť platy poslancov líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. V tejto snahe ho však podporilo len 14 zákonodarcov. Práve zmrazením platov totiž podmienil podporu štátneho rozpočtu poslancami z Obyčajných ľudí. Zároveň žiadal, aby si strany priame náklady spojené s organizáciou volieb zaplatili samy.

K situácii sa v stredu vyjadril aj na sociálnej sieti. „Dnes, keď zistili, že nemajú šancu svoju nenažranosť ľuďom vysvetliť, ich "svedomie" sa začína obracať. Bodaj by vždy bolo pred voľbami, možno by aj kradnúť prestali,“ uviedol.

A takto na Vaše komentáre k zvýšeniu platov reagovali opýtaní poslanci:

Jaroslav Suja (SaS)

„Strana SaS už nespočetnekrát dokázala, že vieme šetriť a chceme šetriť. Môj plat určite nie je dôvod, aby nevznikla dohoda, ako hľadať riešenie, ako šetriť SR peniaze.

Reakcie ľudí? - sú prirodzené. Je hanbou predošlých vlád a politikov, kam posunuli mandát poslanca NR SR. Poslanec je vnímaný v očiach verejnosti ako zlodej, ktorý myslí len na seba. Ja ako nový politik sa hanbím za niektorých dlhoročných politikov, čo všetko dokázali počas svojej éry v politike.“

Stanovisko strany Most-Híd

„Nepovažujeme za šťastné, že platy poslancov vzrastú v tejto ekonomickej situácii. Zmeniť zákon bude možne len v prípade, že sa nájde dostatok poslancov na to, aby zahlasovali za túto zmenu. Strana Most-Híd sa nebráni zmrazeniu platov."

Stanislav Fořt (SaS)

„Reakcie ľudí sú prirodzené. Vyplývajú z neúplných informácii a šokujúcich titulkov, ktoré dostávajú z médií. Mať takéto informácie, tiež by ma to poriadne rozčúlilo.

Platy poslancov a členov vlády sú určené zákonom ako 3-násobok priemernej mzdy mínus pokuta za deficit. Poslanci sa so svojimi platmi od decembra 2010 nijak nezaoberali. Platy poslancov boli 3 roky (2008-2010) zmrazené, a od 1. 1. 2011 spolu s ďalšími náležitosťami rozhodnutím všetkých poslancov koalície citeľne znížené. Priemerná mzda zamestnancov v SR medziročne mierne vzrástla a deficit sa výrazne znížil z Ficom odovzdaných 8 % na menej ako 5 % HDP. Vzhľadom na medziročný mierny rast priemernej mzdy a rekordné zníženie deficitu by teraz mali podľa vzorca, ktorým sú v zákone určené, vzrásť. Naopak, keby priemerná mzda občanov poklesla, alebo deficit narástol by v roku 2012 klesli. Tento systém považujem za rozumný. Nemám problém, aby boli opäť zmrazené alebo rovno trvalo znížené, keďže sú ostatné 4 roky aj tak reálne nižšie ako platná zákonná definícia: 3-násobok priemernej mzdy. Zároveň podporujem, aby v zákone zostala pokuta vo forme zníženia platu členom vlády a poslancom, ak štát hospodári s nadmerným deficitom, ktorá bola zavedená 1. 1. 2011 z iniciatívy SaS spolu so znížením odstupného z pôvodného 5-násobku na 2-násobok, ktoré sa vďaka spomenutej úprave platnej od 1. 1. 2011 dotkne už tých poslancov, ktorí po predčasných marcových voľbách v roku 2012 nezasadnú do poslaneckých lavíc.“

Dušan Jarjabek (Smer)

„Svoj názor na celú problematiku som vyjadril svojím hlasovaním o tejto sulíkovčine. Názor som nezmenil a reakcie ľudí mi dávajú za pravdu.“

Milan Laurenčík (SaS)

„Začal som čítať ten Váš článok a neverím vlastným ušiam a očiam, tak ako píšete. V tom krátkom odseku sú pravdou snáď len bodky a čiarky. Ostatné demagógia. Na taký článok (štýl, obsah, pravdivosť) sú reakcie primerané. Osobne by som zrejme v pozícii čitateľa bol ešte tvrdší.

Zákon, ktorý presadila vládna koalícia a ktorý odvíja platy ústavných činiteľov od hospodárskych výsledkov štátu, je spravodlivý. Pokiaľ sa však poslanci zhodnú na inom riešení, som pripravení ho podporiť. Hrubý plat poslanca je v súčasnosti 1961 €.“

Ľudovít Kaník (SDKÚ)

„V čase ťažkej ekonomickej situácie sú citlivé reakcie občanov pochopiteľné. Úlohou politikov je tlmiť dopady krízy na ľudí a je našou povinnosťou ísť príkladom.
Zmrazenie platov znamená, že do štátneho rozpočtu pritečie zanedbateľná kvapka, ktorá sa v množstve výdavkov ľahko stratí. Omnoho lepšie riešenie je vytvoriť špeciálnu nadáciu, do ktorej všetci poslanci presmerujú tú časť platu, o ktorú by ho mali zvýšený. Nadácia by bola spravovaná zástupcami parlamentných politických strán, pomáhala by konkrétnym ľuďom a podporovala by konkrétne projekty, ktoré sú určené na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. To by bola omnoho účinnejšia pomoc, ako keby sa mala úspora na platoch stratiť v štátnom rozpočte. Vami zmieňovaných 17 miliónov eur by sme využili adresne a efektívne v prospech tých, ktorí potrebujú pomoc.“

Peter Kalist (SaS)

„Zákon, ktorý presadila vládna koalícia a ktorý odvíja platy ústavných činiteľov od hospodárskych výsledkov štátu, je spravodlivý. Pokiaľ sa však poslanci zhodnú na inom riešení, sme pripravení ho podporiť.“

Tomáš Galbavý (SDKÚ)

Platy poslancov sa už niekoľko rokov zvyšujú podľa toho, ako sa vyvíjajú priemerné mzdy v národnom hospodárstve. V roku 2010 sa na návrh predsedu parlamentu Richarda Sulíka úprava doplnila o tzv. malus - teda platy poslancov sa znížia v závislosti od výšky deficitu. Túto zmenu sme prijali v dobrej viere, že bude poslancov motivovať k tomu, aby nepredkladali populistické návrhy zákonov, ktoré by zvyšovali deficit štátneho rozpočtu, ale naopak, dbali na to, aby štát šetril. Príčinou budúcoročného zvýšenia poslaneckých platov je skutočnosť, že v roku 2011 sa dosiahlo výrazné zníženie deficitu a zároveň rástli priemerné mzdy. Zdôrazňujem - ide o automatický proces, ktorý vyplýva z platného zákona. Nedošlo k žiadnej jeho úprave. Tú neurobili ani poslanci, ani vláda.  
Reakcie ľudí na správy o zvyšovaní platov poslancov a iných ústavných činiteľov však napriek tomu chápem. Vracia sa kríza, situácia mnohých rodín je neuspokojivá a neistá. V parlamente bude našou povinnosťou prijímať opatrenia, aby sa dopady krízy na občanov zmiernili, aby sa udržala zamestnanosť ako základná podmienka udržania životnej úrovne rodín a aby sa udržal rast hospodárstva ako celku.
 
Som presvedčený, že politici musia byť solidárni s občanmi. To platí osobitne v čase zlej ekonomickej situácie. Preto som doteraz vždy podporil návrhy zákonov, ktoré mali zmraziť platy poslancov. Teraz sme v čase hroziacej vážnej hospodárskej krízy a poslanci musia na ňu reagovať - aj tak, že prejavia ochotu sa uskromniť. Z toho dôvodu nebudem mať žiadny problém podporiť akékoľvek riešenie, ktoré to zabezpečí, vrátane prípadného zmrazenia platov.

Erika Jurinová (SaS)

„Reakcie ľudí sú úplne adekvátne situácii ktorá na SVK nastala. Je nehoráznosťou v čase, keď ľudia strácajú prácu, súkromníci krachujú alebo nemajú na zvyšovanie miezd pre zamestnancov, aby sme pripustili navyšovanie vlastných miezd. Ešte na minulú schôdzu bola predložená novela zákona o platoch (od Igora Matoviča), ktorú však účelovo nazvali populistickou. Ešte stále znejú hlasy, že len nedávno sme odsúhlasili zmeny v zákone a už zas ho chceme meniť? Samozrejme pretože situácia si to priam žiada, vtedy vyzerala ekonomika dobre naštartovaná, dnes sa však všetko rúca ako domček z karát.
Až teraz, keď politici vidia, akú nevôľu u ľudí zvyšovanie platov funkcionárov prináša, vstupujú do seba a zamýšľajú sa nad tým. Je škoda, keď tam, kde môžeme ísť príkladom, to nevyužijeme. Aký signál tým dávame ľuďom? 

Boli sme iniciátormi zmrazenia platov, pokým sa nezačne na SVK vyrovnane hospodáriť. Verím, že sa to podarí. Aspoň podľa posledných vyjadrení kolegov to tak vyzerá. A som rada, že už to nebude nazvané populizmom, ale dobrým signálom a spravodlivým riešením...  

Pavol Hladký (SaS)

„Som otvorený diskusii v parlamente o hľadaní štátnych úspor, tému zvyšovania platov poslancov a ministrov nevynímajúc.“

Jana Kiššová (SaS)

„Reakciám ľudí rozumiem. V čase krízy, kedy je potrebné šetriť, je dôvodné sa tohto šetrenia dožadovať všade tam, kde to len trochu ide. Chápem teda, prečo sú reakcie také, aké sú a som rada, že ste mi ten link poslali.

Áno, som za zníženie platov poslancov s cieľom ušetriť financie, ktoré bytostne potrebujeme na Slovensku inde. Myslím, že takýto postoj sme viackrát deklarovali aj konkrétnymi činmi a ukázali sme, že my v SaS to so šetrením naozaj myslíme vážne.“

Martin Fedor (SDKÚ)

„Aktuálne návrh o platoch poslancov chystá vláda, keď príde, určite ho podporím."

Juraj Droba (SaS)

Reakcie ľudí chápe a podporuje stanovisko SaS k návrhu na zmrazenie platov:
Strana SaS je vzhľadom na očakávanú ekonomickú krízu pripravená podporiť
navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov. Snahu šetriť peniaze
daňovníkov SaS dokázala aj pri znížení platov starostov a primátorov. Platy
poslancov a ostatných ústavných činiteľov by sa nemali meniť dovtedy, kým sa
ekonomická situácia nezlepší a nenastane nárast reálnych miezd obyvateľstva."



K zmrazeniu sa prikláňa aj minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd), šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH) aj minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Neprekáža im ani skutočnosť, že zastavenie zvyšovania platov navrhuje opozícia. "Tu nejde o to, kto príde s riešením, ale o to, aby väčšina, a želám si aby to bola silná väčšina, podporila takýto návrh," povedal po stredajšom zasadnutí vlády Figeľ.


Ako funguje výpočet miezd ústavných činiteľov

Plat poslanca sa vypočítava z priemerného platu v národnom hospodárstve, počas vlády Roberta Fica sa však zvyšovanie zmrazilo a platy sa do roku 2010 počítali z miezd v roku 2007. Koalícia platy odmrazila a zároveň do zákona pridala pravidlo, ktorým sa poslancom podľa výšky deficitu z predchádzajúceho roka plat automaticky kráti o päť až 15 percent.

V tomto roku sa im pre vysoký schodok z roka 2010 kráti o 15 percent, vzhľadom na to, že deficit v roku 2011 pravdepodobne neprekročí päť percent, aj krátenie by malo klesnúť na päť percent. Rezort financií odhaduje, že poslanecké platy sa na budúci rok zvýšia o 652 eur na 4 228 eur. Na platy zákonodarcov sú naviazané aj odmeny sudcov či členov vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu