Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ministerstvo vnútra zaregistrovalo Matovičovu stranu

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra v piatok zaregistrovalo do zoznamu politických strán subjekt Igora Matoviča pod názvom OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Jeho prípravný výbor tvorí štvorica parlamentných poslancov Igor Matovič, Martin Fecko, Erika Jurinová a Jozef Viskupič. Politické hnutie teraz musí podľa zákona do troch mesiacov zvolať ustanovujúci snem.

"Určite to spravíme v tých najbližších dňoch alebo týždňoch. Každopádne termín odovzdania kandidátok sa veľmi rýchlo blíži, takže musíme to spraviť čím skôr," uviedol Matovič.

V médiách sa pôvodne objavili špekulácie o tom, že hnutie môže prísť o svoj názov Obyčajní ľudia. Ten si totiž 28. októbra zaregistroval niekdajší predstaviteľ SNS Víťazoslav Móric s argumentáciou, že chce upokojiť situáciu na slovenskej politickej scéne. Matovičovci tak nakoniec museli ustúpiť. Pri registrácii totiž žiadali, aby ich politické hnutie mohlo využívať práve tento názov ako skratku. "Ministerstvo vnútra nás upozornilo, že ak si to tam necháme, tak nám nezaregistrujú hnutie. My sme to museli zmeniť a museli sme vyhodiť skratku, čiže nebudeme používať žiadnu," vysvetlil.

"Pokiaľ sa k názvu pridá nejaký ďalší názov alebo nejaké ďalšie meno, tak sa takýto subjekt normálne zaregistruje. Tam neexistuje žiaden problém," povedala dnes Lucia Garajová z tlačového oddelenia rezortu vnútra.

Matovičovci pôjdu do predčasných parlamentných volieb v marci na kandidátke aj so zástupcami Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS). Predstavitelia týchto troch subjektov budú na konci 150-člennej kandidátky, zvyšných 126 miest bude patriť nezávislým osobnostiam. Zakladajúca štvorica hnutia obsadí celkom posledné miesta.

"Určite budeme mať aj spoločný program, ale vzhľadom na to, že tam budú aj tieto dve ďalšie strany na konci a nezávislé osobnosti, títo ľudia budú mať určite aj svoj vlastný program," priblížil dnes Matovič. Všetci traja zástupcovia strán tento týždeň deklarovali, že budú podporovať len účasť v stredopravej vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu