Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najnovšie prognózy: Ekonomiku únie aj Slovenska čakajú zlé časy!

Nezamestnanosť tento aj budúci rok by mala byť 13,2 percenta.
Nezamestnanosť tento aj budúci rok by mala byť 13,2 percenta.

BRUSEL - Európska komisia dnes citeľne zhoršila výhľad európskej ekonomiky na tento a najmä na budúci rok. Na konci tohto roka sa hospodársky rast v podstate zastaví, za celý tento rok ekonomika vďaka dobrým výsledkom z prvých mesiacov ale vzrastie v EÚ o 1,6 percenta a v eurozóne o 1,5 percenta. V budúcom roku však spomalí na 0,6 percenta v EÚ a na 0,5 percenta v eurozóne. Aj to však ale len za predpokladu, že sa situácia v eurozóne a na trhoch ešte ďalej nezhorší. Riziko, že sa tak stane, pritom existuje.

Čo sa týka slovenskej ekonomiky, tá tento aj na budúci rok porastie pomalšie, než sa Brusel ešte pred časom domnieval. Podľa jeho dnes zverejnenej novej prognózy slovenské hospodárstvo tento rok spomalí na 2,9 percenta, zatiaľ čo na jar komisia odhadovala 3,5 percenta. Budúci rok by potom mal rast predstavovať 1,1 percenta oproti skôr odhadovaným 4,4 percenta.

"Oživenie ekonomiky EÚ sa zastavilo," uviedla v dnešnom vyhlásení komisia. Podľa komisie bude teraz európske hospodárstvo nejakú dobu stagnovať. Mierny návrat k rastu možno očakávať v druhej polovici budúceho roka.

Výhľad Bruselu je ešte o niečo pesimistickejší ako nedávna prognóza slovenskej centrálnej banky NBS. Tá na konci septembra znížila odhad rastu pre tento rok z 3,6 na 3,4 percenta. Budúci rok potom čaká rast 3,4 percenta oproti predchádzajúcim 4,7 percenta.

Inflácia by podľa komisie mala tento rok na Slovensku dosiahnuť štyri percentá a budúci rok by mala poklesnúť na 1,7 percenta. Nezamestnanosť tento rok aj v budúcom roku by mala byť zhodne na 13,2 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu