Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exprezident Schuster si odbehol na Kamčatku: Utiekol pred ním aj medveď!

Bývalý prezident vyhľadáva adrenalín Zobraziť galériu (6)
Bývalý prezident vyhľadáva adrenalín

KOŠICE – Expedícia plná adrenalínu. Hrozivý prelet nad dymiacou sopkou, útok divého medveďa a na koniec i hrôzostrašná autonehoda. Posledná severská cesta exprezidenta Rudolfa Schustera bola plná nebezpečenstva.

V studenej krajine drsnej krásy je 29 činných sopiek a práve na jednej z nich chcel exprezident s vrtuľníkom pristáť. „Bol však silný vietor a pilot to zhodnotil ako nebezpečné, tak sme radšej neriskovali. Vo vrtuľníku nás i tak dobre hádzalo.“ Schuster z výšok strach nemá a tak si užil adrenalínu aj pri filmovaní Kamčatky z vtáčej perspektívy. „Vo výške viac ako 2300 metrov ma priviazali, otvorili dvere a tak som fotil a točil. Bolo to riziko, bol som bez padáku a istilo ma len lano. Ale zábery stáli za to,“ pochválil sa nám.

Exprezidentova vášeň sú medvede. Ani na Kamčatke tomu nebolo inak a snažil sa zachytiť ich život vo voľnej prírode. „Nebolo to jednoduché. Už keď som pricestoval, tak mi dali prečítať článok v miestnych novinách, kde opisovali hrôzostrašný príbeh mladej 19-ročnej dievčiny, ktorú len pár dní predtým roztrhali medvede.“ R. Schuster sa nedal odradiť a pravidelne chodil fotiť medveďov pri love lososov. „Stál som na mostíku okolo ktorého bol plot s elektrinou. Napriek tomu sa spoza mosta vyrútil na mňa medveď. Bol odo mňa na meter a pol. Stihol som len vykríknuť hú a medveď sa otočil a odišiel. Nebolo mi všetko jedno a odvtedy som so sebou nosil aj poplašné svetlice, ktoré vraj dokážu medveďa odplašiť.“

Najväčší horor, však zažil pri nepríjemnej búračke, pri ktorej len zázrakom vyviazla posádka auta živá. „Išli sme v noci na tereňáku po prašnej ceste. Vodič nevybral zákrutu, skončil v brezovom lese a tie stromy nás vymrštili späť na cestu. Bolo to neuveriteľné. Vtedy som mal naozaj strach. Našťastie som si len trochu poranil ruku,“ dodáva. Napriek nebezpečným príbehom na Kamčatku nezanevrel. „Je to nádherná, divoká krajina, len málo zničená civilizáciou. Žijú tu veľmi príjemní ľudia a určite by som sa sem ešte rád vrátil. Severné krajiny má fascinujú. Mojím snom je navštíviť ešte Čukotku a Špicbergy.“

Expedíciu Kamčatka absolvoval od 15. augusta do 15. septembra. Plavil sa na lodiach, urobil niekoľko preletov vrtuľníkom, spával v divočine v stanoch a raz si doprial aj bývanie v zrube, ktorý Rusi prichystali pre bývalého prezidenta USA Jimmyho Cartera. Ten nakoniec cestu odriekol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu