Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dráma v Česku: Ľadová medvedica porodila dve mláďatá, obe zožrala!

Cora vrhla dve mláďatká. Prvé neprežilo, druhé si strážila aj pred kamerami.
Cora vrhla dve mláďatká. Prvé neprežilo, druhé si strážila aj pred kamerami. (Zdroj: tn.cz)

BRNO - Dve mláďatá, ktorá sa v utorok narodili v brnianskej zoo ľadovej medvedici, neprežili. Matka Cora ich dnes pred deviatou hodinou rannou zožrala, povedala v stredu agentúre Mediafax hovorkyňa zoo Lucie Kapounová.

Medvedica sa po odpočinku začala aktívne prejavovať ráno pred deviatou hodinou. "Na kamerovom zázname sme zahliadli obe mláďatá. Jedno menšie narodené v utorok popoludní a druhé väčšie, ktoré prišlo na svet večer," uviedla Kapounová.

Podľa nej Cora obe mláďatá oňuchala a potom ich zožrala. "Nezožrala ich preto, že by bola hladná, ale pretože potomkovia boli slabí. V prírode to tak chodí," vysvetlila Kapounová s tým, že mimo zajatia by slabý jedinec lákal ďalšie zvieratá, a preto ho matka kvôli silnému inštinktu radšej zožerie.

Pracovníci zoo špekulovali, či sa nenarodili mláďatá tri. Pôvodne si totiž mysleli, že prvé z nich Cora hodinu po pôrode zožrala. Ich domnienky sa nakoniec nepotvrdili. "Do poslednej chvíle čakala, či budú medvieďatá schopné života. Je to dobrá mama. Bohužiaľ, neprežilo ani jedno," povedala hovorkyňa.

V roku 2007 Cora úspešne odchovala dvojčatá Toma a Billa. Stala sa chovateľskou senzáciou a turistickou atrakciou, ktorá v sezóne 2008 zvýšila návštevnosť zoo o 70-tisíc ľudí. Aj vlani priviedla na svet dvojčatá, nepodarilo sa ich ale odchovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu