Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Schuster (77) obsadil múzeum: Tiekol aj tvrdý alkohol...bez brzdy!

Drienkovica musí byť Zobraziť galériu (6)
Drienkovica musí byť

BRATISLAVA - Bývalý prezident a exprimátor Košíc Rudolf Schuster nezostal svojej povesti nič dlžný. Dnes v Národnom múzeu v Bratislave otvoril vlastnú výstavu fotografií z ciest po Grónsku. A ako to už býva u neho zvykom, nechýbala ani drienkovica. Pred samotnou prehliadkou si politik najskôr štrngol s prítomnými, a potom do seba hodil poldecák na jeden šup ako starý harcovník. Nepotreboval to zapiť ani nealkoholickým nápojom.

Aj napriek tomu, že politik v minulosti tvrdil, že mu nalievajú do pohára vodu a štrngá si len symbolicky, dnes to bolo naostro. Schuster navštívil najväčší ostrov na svete ešte koncom leta 2009. Prešli dva roky a jemu sa splnilo prianie, aby mohol vystavovať svoje fotografie v múzeu. Návštevníci majú okrem nich možnosť vidieť aj krátky dokumentárny film, ktorý natočil v krajine ľadu, ako ju sám nazval. Ešte pred prehliadkou predstavil aj svoju knižku Ľadová krása Grónska, v ktorej sa nachádza aj väčšina vystavovaných fotografií.

Zaspomínal si aj na zopár vtipných príhod z cesty. Napríklad ako sa snažil napodobniť psov husky, ktorí práve oddychovali. „Chcel som si nafilmovať, ako zavýjajú, no oni iba na mňa pozreli, akoby sa na mne smiali,“ prezradil bývalý štátnik. Ako skúsený cestovateľ tvrdí, že Grónsko bolo z tých bezpečnejších destinácií. Na Aljaške mu hrozilo napadnutie medveďom, v Brazílii únos Indiánmi a raz dokonca nevedel zliezť z 30-metrového múru, na ktorý vyliezol. V Grónsku ho najviac ohrozovali ľadovce. „Boli miesta na pobreží, kde pri mne padali do vody popraskané ľadovce. Z toho vznikali veľké vlny a domáci na to upozorňovali, že tie väčšie môžu potopiť aj veľkú loď.“

Naposledy, keď otváral Schuster výstavu v Národnom múzeu v roku 2009, prišli ho podporiť aj významní Slováci, vtedajší premiér Róbert Fico, spevák Peter Dvorský, Pavol Hammel, karikaturista Milan Stano, ktorí tentokrát chýbali. Zaujímavosťou je, že Schusterovi finančne pomáhal pri knihe o Grónsku známy podnikateľ Milan Fiľo, ktorého meno bolo spájané aj s bývalou vládnou stranou Smer.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu