Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dnes pochovajú princa Philipa (†99): Pohreb sa plánoval niekoľko rokov… Ovplyvnil aj Formulu 1!

Princa Philipa pochovajú dnes o 15:00 miestneho času. Zobraziť galériu (4)
Princa Philipa pochovajú dnes o 15:00 miestneho času. (Zdroj: SITA/AP/Adrian Dennis/Pool)

LONDÝN - Aj keď sa rozlúčky s členmi kráľovskej rodiny v Spojenom kráľovstve podriaďujú dávnym tradíciám a prísnemu smútočnému obradnému protokolu, sobotňajší pohreb princa Philipa (†99) bude odlišný. Na jednej strane preto, lebo princ si sám želal, aby bol jeho pohreb skromný, a tiež z dôvodu opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Tie zakazujú konanie masových podujatí.

VIDEO: Životný príbeh princa Philipa (†99)

Životný príbeh princa Philipa (†99) (Zdroj: Martin Bublavý)

Pohreb princa Philipa bude podľa jeho želania kráľovský, a nie štátny. Štátne pohreby sú predurčené panovníkom, ale začiatkom 19. storočia sa tejto pocty dostalo aj admirálovi lordovi Hortiovi Nelsonovi a v 20. storočí lordovi Robertsovi a bývalému britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi.


Sledujte pohreb princa Philipa (†99) ONLINE»


Keďže princ Philip bol počas celého života náruživým športovcom, aj svet športu si uctieva jeho pamiatku. Napríklad futbalové, rugbyové a kriketové zápasy sa začínajú v Británii minútou (respektíve dvoma minútami) ticha a hráči majú čierne stuhy na rukávoch. Fotografia zosnulého vojvodu sa objavila na stene štadióna Tottenham Hotspur.

Galéria: Princ Philip zomrel 9. apríla 2021 vo veku 99 rokov.

Pre pohreb princa Philipa mení svoj harmonogram tiež Formula 1 v talianskej Imole. Zmeny sa týkajú najmä kvalifikácie. Časový rozvrh pretekov Grand Prix prispôsobili organizátori a FIA tak, aby nekolidovali s poslednou rozlúčkou princa Philipa. Z úcty k panovníkovi posunuli sobotnú kvalifikáciu o hodinu skôr – z pôvodne plánovanej 15.00 h. Zmeny sa rovnako dotkli aj tréningov.

S členmi kráľovskej rodiny sa v minulosti obvykle lúčili desaťtisíce ľudí. Napríklad, keď 30. marca 2002 zomrela vo veku 101 rokov Alžbeta, kráľovná matka, počas troch dní prišlo do Westminsterského paláca, sídla britského parlamentu, viac ako 200.000 ľudí, aby vzdali úctu matke kráľovnej Alžbety II. V uliciach Londýna stál v deň pohrebu 9. apríla 2002 viac než milión ľudí v 37-kilometrovom rade, ktorý sprevádzal matku kráľovnú na jej poslednej ceste.

Princa Philipa na poslednej ceste vyprevadí viac ako 700 členov britskej armády.
Zobraziť galériu (4)
Princa Philipa na poslednej ceste vyprevadí viac ako 700 členov britskej armády.  (Zdroj: TASR)

Poslednú rozlúčku s princeznou Dianou, ktorá mala taktiež kráľovský pohreb, si 6. septembra 1997 pozrelo v televízii 2,5 miliardy divákov v 187 krajinách sveta a na obrad samotný prišli do Londýna tri milióny ľudí, aby dali posledné zbohom princeznej z Walesu.

Kráľovský dvor sa starostlivo a niekoľko rokov vopred pripravoval aj na pohreb princa Philipa. Scenár poslednej rozlúčky s vojvodom dostal kódový názov Operation Forth Bridge. Počítal s tým, že vojvodu z Edinburghu budú na poslednej ceste - v súlade s tradíciou - vyprevádzať priamo v Londýne tisíce ľudí. Plány pôvodne rátali tiež s účasťou členov zahraničných kráľovských rodín, zástupcov rôznych štátov, diplomatov či charitatívnych organizácií. Princ Philip ostal vtipkárom až do konca a s humorom jemu vlastným konštatoval, že mnoho hostí, s ktorými sa počas plánovania jeho pohrebu počítalo, zomrelo v skutočnosti ešte pred ním.

Dnes pochovajú princa Philipa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Dnes pochovajú princa Philipa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Princ Philip
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu