Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konkurzný súd už rieši prepadnutie majetku Bašternáka: Dostal rozsudok

Ladislav Bašternák na súde Zobraziť galériu (2)
Ladislav Bašternák na súde (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Rozsudok Krajského súdu v Bratislave, na základe ktorého bol podnikateľ Ladislav Bašternák mimo trestu odňatia slobody odsúdený aj na to, že jeho majetok prepadne štátu, má už v rukách príslušný Okresný súd Bratislava 1 v tej časti, ktorá sa týka práve prepadnutia majetku.

"Rovnopis rozsudku Krajského súdu v Bratislave zo dňa 14. marca bez odôvodnenia spolu s rovnopisom rozsudku súdu prvej inštancie konajúcej v predmetnej veci bol Okresnému súdu Bratislava I doručený dňa 15. marca. Konkurzný súd, konajúci vo veci prepadnutia majetku odsúdeného, po oboznámení sa s obsahom tohto podania bude postupovať striktne podľa ustanovenia paragrafu 107a ďalších súvisiacich ustanovení zákona č. 7/2005 Zbierky zákona o konkurze a reštrukturalizácii v lehotách v uvedenom zákonnom predpise stanovených," uviedol v piatok hovorca KS Pavol Adamčiak.

Bašternákov majetok prepadol štátu: Konkurz na byt, v ktorom býva expremiér Fico?

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykať by si ho mal v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. Bašternákovi prepadá majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.

Prihlásil sa sám

Na druhý deň v piatok 15. marca sa sám podnikateľ prihlásil v bratislavskom Justičáku, aby nastúpil na výkon trestu odňatia slobody. Podľa piatkových informácií z justičných zdrojov, sa Bašternák stále nachádza v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Bratislave. Po niekoľkých dňoch však môže byť premiestnený do iného zo slovenských ústavov na výkon trestu.

Väčšinu majetku podaroval

Podľa minulotýždňových správ RTVS však Bašternák obžalovaný z daňových podvodov dávnejšie pred právoplatným rozsudkom KS daroval manželke apartmánový dom s výhľadom na celé Donovaly. Pod horou sú dva identické domy - jeden z nich vlastní exminister financií Ján Počiatek. Ako uviedla televízia, luxusný dom má pôdorys 300 štvorcových metrov, čiže spolu má minimálne 600 štvorcových metrov úžitkovej plochy.

Komplex Bonaparte, v ktorom býva expremiér Fico.
Zobraziť galériu (2)
Komplex Bonaparte, v ktorom býva expremiér Fico.  (Zdroj: Filip Minár)

Cena domu sa podľa realitných odhadov pohybuje nad jeden milión eur. Bašternák sa tak podľa informácií RTVS zbavil za dva mesiace domu na Slavíne, bytov a nebytových priestorov v Bonaparte, nehnuteľností vo 5 Star Residence či na Tupého ulici v sumárnej hodnote minimálne troch miliónov eur.

Viac o téme: Súd BratislavaLadislav BašternákPrepadnutie majetku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu