Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bašternákov majetok prepadol štátu: Konkurz na byt, v ktorom býva expremiér Fico?

Ladislav Bašternák na súde Zobraziť galériu (4)
Ladislav Bašternák na súde (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Majetok podnikateľa Ladislava Bašternáka prepadol štátu. Luxusná vila pod Slavínom, viacero bytov aj domov. To všetko stihol pohotovo darovať svojej rodine a blízkym. Ide o nehnuteľnosti v hodnote miliónov eur. V jeho vlastníctve zostal iba byt v komplexe Bonaparte, v ktorom býva expremiér Robert Fico. Ten môže skončiť v dražbe.

Ladislava Bašternáka vo štvtrok odsúdil súd na päťročné väzenie v kauze neodvedenia dane a poistného. O deň neskôr sa sám prihlásil na výkon trestu. Okrem väzenia dostal zákaz podnikateľskej činnosti na päť rokov a jeho majetok prepadol štátu. Čo sa s ním stane? Rezort spravodlivosti na sociálnej sieti priblížil zákonný postup v prípade prepadnutého majetku.

VIDEO Bašternáka odsúdili na 5 rokov, príde o majetok: Opozícia chce sťahovať Fica z Bonaparte

"V prípade právoplatného uloženia trestu prepadnutia majetku predseda senátu zašle rozsudok, ktorým bol uložený trest prepadnutia majetku, konkurznému súdu, v ktorého obvode má sídlo súd, ktorý vo veci rozhodol v prvom stupni," uvádza v úvode ministerstvo. Ďalej dodáva, že konkurzný súd bezodkladne bez návrhu rozhodne o vyhlásení konkurzu na majetok odsúdeného uznesením, proti ktorému nie je prípustné odvolanie. 

Komplex Bonaparte.
Zobraziť galériu (4)
Komplex Bonaparte.  (Zdroj: Filip Minár)

Rezort vysvetľuje aj to, že ustanovenia malého konkurzu upravuje postup konkurzného súdu po tom, čo súd v trestnom konaní rozhodne o uložení trestu prepadnutia majetku alebo ochranného opatrenia zhabania majetku. "Na základe tohto rozhodnutia je konkurzný súd povinný ex offo bezodkladne vyhlásiť konkurz na majetok osoby, ktorej bol uložený trest prepadnutia majetku alebo ochranného opatrenia zhabania majetku, čiže tu je nie potrebné podanie ďalšieho návrhu na začatie konkurzného konania a vyhlásenia konkurzu," informovali v príspevku.

Majetok po mafiánskom bossovi v dražbe: Na lukratívne pozemky na Donovaloch si robil zálusk aj známy politik

 

Po tom, ako súd v trestnom konaní rozhodol o uložení trestu prepadnutia majetku odsúdeného, informuje o tom konkurzný súd a ten začne konanie aj bez návrhu, čiže nevyžaduje sa podanie návrhu v danej veci. Súd potom ustanoví dočasného správcu, ktorý bude spravovať majetok štátu.

Zákon ďalej definuje, že „nárok štátu z prepadnutia majetku možno uspokojiť až po uspokojení všetkých pohľadávok proti podstate a všetkých prihlásených pohľadávok, a že zostávajúci majetok je správca povinný bez zbytočného odkladu po zrušení konkurzu vydať dočasnému správcovi.“ 

Ladislav Bašternák na súde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

K faktickému prepadnutiu majetku podľa vysvetlenia rezortu "príde až po ukončení konkurzného konania." Zákon zároveň definuje aj spôsoby speňažovania majetku, ktorý podlieha konkurzu. Správca môže vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, poveriť predajom majetku dražobníka, obchodníka s cennými papiermi, taktiež zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku alebo predať majetok iným vhodným spôsobom.

Hacienda na Donovaloch, vila na Slavíne

RTVS priniesla vo štvrtok informáciu, že Bašternák prepísal na manželku apartmánový dom na Donovaloch ešte 12. novembra 2018. Postupne sa takto "zbavil" aj vily na Slavíne v Bratislave, bytov a nebytových priestorov v komplexe Bonaparte, nehnuteľností vo 5 Star Residence a na Tupého ulici. Všetko daroval rodine a blízkym. Menované by malo mať hodnotu približne štyroch miliónov eur. Prepisom majetku sa vyhol tomu, aby prepadol štátu. 

Opatrenie, ktoré podnikateľ urobil, však nemusí vyjsť podľa jeho predstáv. Ako priblížil portál sme.sk, v konkurze má správca povinnosť všetky prevody spätne preskúmať. V prípade, že sa mu budú zdať nevýhodné, môže súdu navrhnúť, aby ich zrušil.

Viac o téme: MajetokMinisterstvo spravodlivostiLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu