Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovensko sa zahalilo do štátneho smútku: Spomienka na obete z autobusu smrti, plače celá krajina

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: archív topky)

BRATISLAVA – Tragédia, ku ktorej došlo v stredu 13. novembra, šokovala celé Slovensko. Pri zrážke medzimestského autobusu plného cestujúcich a nákladného auta vyhaslo až 12 životov. Medzi obeťami boli aj deti. V piatok sa na Slovensku začal štátny smútok, počas ktorého si pripomenieme tých, ktorí sa už domov nikdy nevrátia.

Havária, ktorá sa odohrala na zlatomoravskej ceste neďaleko Malanty pri Nitre, patrí k najtragickejším v histórii Slovenska. Obete nešťastia pochádzali z obcí Kolíňany a Jelenec.

Desivá SPOVEĎ Petra, ktorý mal sedieť v autobuse smrti: Chýbali dve minúty! Videl som ho odchádzať...

Mnohí sa poznali, spájalo ich priateľstvo či láska. Hrozivá udalosť je o to smutnejšia, že v autobuse poslednýkrát vydýchli aj mladí ľudia, ktorí mali celý život ešte len pred sebou.

Tragická nehoda autobusu: Nitrianska škola prišla o štyroch žiakov

Dievčatá z Jelenca - Veronika a Denisa, boli kamarátkami. V osudný deň sa vracali domov zo školy, ktorú navštevovali. Cestovala s nimi aj Natálka, študentka prvého ročníka. Stredná odborná škola techniky a služieb v Nitre však prišla o štyroch žiakov. Smrť si vzala aj 17-ročného Martina.

Slovensko sa zahalilo do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: archív topky)

"Odišli ste a veľmi to bolí...," napísala škola na sociálnej sieti. Stratu prežívajú všetci ťažko, žiakom pomáhajú náročné chvíle zvládať učitelia aj psychológovia.

Školáci prišli o svojich
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Najnáročnejší boj však čaká rodičov, ktorí prišli o svoje milované deti. Zádušná svätá omša s pohrebnými obradmi za zosnulé dievčatá sa uskutoční 17. novembra o 13:00 hodine na cintoríne v Jelenci.

Slovensko sa zahalilo do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: archív topky)

Študent Martin býval v neďalekej obci Kolíňany. Práve z tohto miesta pochádza aj ďalších osem zosnulých.

Pred obecným úradom v Kolíňanoch horia sviečky. Strata blízkych veľmi bolí.
Zobraziť galériu (10)
Pred obecným úradom v Kolíňanoch horia sviečky. Strata blízkych veľmi bolí.  (Zdroj: Facebook:Kolíňany - Kolon)

Nečakaný odchod len 21-ročnej Mariany jej blízki znášajú taktiež veľmi ťažko. Posledné zbohom jej dajú v sobotu o 13. hodine. S Barborou Miškovičovou, najstaršiou obeťou nehody, sa jej blízki rozlúčia v nedeľu o 14. hodine. 

Len 16-ročný Alex študoval na Gymnáziu Párovská v Nitre. "Zajtra, 15.11., budeme mať príležitosť si spoločne zaspomínať v priestoroch auly našej školy, kde budete mať možnosť aj zanechať nejaký odkaz, poprípade spomienku v kondolenčnej knihe," napísal na sociálnej sieti Študentský parlament. 

Slovensko sa zahalilo do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: archív topky)

Pri nehode prišla o život aj Alena Szalayová. Poslednýkrát sa s ňou jej milovaní rozlúčia v nedeľu 17. novembra o 12. hodine. Posledné zbohom Erike Balkovej dajú o dva dni neskôr, 19. novembra o 13. hodine. 

Slovensko sa zahalilo do
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: archív topky)

Pri tragédii vyhasli aj životy manželov Adriány a Dušana Kudryovcov. Dvojicu pochovajú v pondelok, 18. novembra o 13. hodine. Zostali po nich dve dcérky. Len 15-ročná Lucka skončila v nemocnici s vážnymi zraneniami. Mladšie dievčatko našťastie v autobuse nesedelo. Termín pohrebu 63-ročného Ladislava Belányho zatiaľ nie je známy.

Obec Kolíňany prišla o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Kolíňany - Kolon)

Sviečku zapálili prezidentka aj premiér

Zosnulých si uctili aj prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini. Zapálili sviečku na spomínanej Strednej odbornej škole techniky a služieb v Nitre a Gymnáziu na Párovskej ulici v Nitre. Potom sa presunuli do obce Kolíňany, odkiaľ pochádza najviac obetí.

Sviečku zapálili prezidentka aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook:Zuzana Čaputová)

"Je to veľmi smutná udalosť, nehovoriac o tom, že zomreli deti. Tento týždeň bol mimoriadne tragický, pretože zomreli ľudia nie len tu, ale aj na iných miestach Slovenska. Sme všetci s nimi, mysľou som s pozostalými, pretože prísť o blízkeho človeka je asi tá najväčšia bolesť, aká sa dá zažiť," uviedla Čaputová.

"Celý národ dnes smúti s pozostalými a ťažko asi vyjadriť tie pocity, ktoré v sebe máme. Sme s rodinami, ktoré prežívajú asi najťažšie chvíle vo svojom živote. Ja môžem len ako predseda vlády garantovať, že všetkým sa snažíme maximálne pomôcť vo všetkom, čo tieto rodiny potrebujú. S pani prezidentkou držíme palce všetkým, ktorí sú ešte v nemocniciach a bojujú o svoj život," doplnil Pellegrini.

Vlajky na pol žrde 

Počas štátneho smútku sa štátna vlajka spustí na pol žrde. Platí to aj pre ďalšie vlajky, ktoré môžu byť súčasťou vlajkovej výzdoby, napríklad samosprávnych krajov, miest, obcí, škôl. Čierna vlajka sa na Slovensku nepoužíva.

Na Slovensku sa začal štátny smútok, pripomína obete dopravnej nehody pri Nitre

Ministerstvo vnútra odporučilo zvážiť konanie verejných akcií, ktoré by mohli narušiť dôstojný priebeh štátneho smútku. Počas konania podujatí si možno uctiť obete minútou ticha. O takýto krok požiadalo Ministerstvo kultúry SR všetky organizácie v jeho pôsobnosti.

V čase trvania štátneho smútku platí zákaz prevádzkovania hazardných hier. Svoje aktivity preto obmedzí aj štátna lotériová spoločnosť Tipos.

Štátny smútok sa dotkne aj zápasov 21. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy. Hokejisti si uctia obete minútou ticha po úvodnej štátnej hymne a tiež čiernymi páskami na rukávoch.

Najsmutnejšie udalosti

V dejinách Slovenska bol doteraz štátny smútok vyhlásený deväťkrát. Naposledy to bolo v roku 2016 v deň štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča.

 V súvislosti s tragickými udalosťami bol napríklad v roku 2010, keď si Slovensko pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, alebo v roku 2009 po havárii na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde zahynulo 12 ľudí.

Viac o téme: NehodaObeteŠtátny smútokAutobus smrtiNitra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu