Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tragédia v Tatrách: VIDEO Blesk zabil aj deti, zranených je asi 150 ľudí, desivé výpovede svedkov

V poľských Tatrách si búrka vyžiadala 4 mŕtvych a cca 150 zranených. Zobraziť galériu (8)
V poľských Tatrách si búrka vyžiadala 4 mŕtvych a cca 150 zranených. (Zdroj: TASR/AP, FB/Mateusz Morawiecki)

ZÁPADNÉ TATRY - Po štvrtkovej búrke s bleskami, ktorá prekvapila turistov v Západných Tatrách, na poľskej strane zahynuli štyria ľudia vrátane dvoch detí. Bilancia zranených stúpla na takmer 150. Blesk zasiahol masív Giewont. Poľské médiá v piatok informovali, že cesta do Giewontu bola uzavretá. Starosta Zakopaného v súvislosti s tragédiou v meste vyhlásil trojdňový smútok.

Vo štvrtok nad Tatrami došlo k prudkej búrke. Blesk zasiahol horský masív Giewont, kde udrel do skupiny turistov. O život prišli štyria ľudia. Medzi obeťami na životoch boli aj dve deti. Podľa údajov prevzatých z portálov Tygodnik Podhalański a portaltatrzański.pl ide o 10-ročné dievča a 13-ročného chlapca.

Zásahy bleskom na hrebeni
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/HZS)


Súvisiace: MIMORIADNA SPRÁVA V Tatrách zabíjali blesky: Obete na Slovensku aj v Poľsku, zahynuli aj dve deti


Bilancia zranených stúpla z vyše 30 na takmer 150. Vo večerných hodinách záchranné služby dokončovali operáciu v zasiahnutej oblasti. Piotr Čwik, najvyšší predstaviteľ Malopoľského vojvodstva, na ktorého území došlo k štvrtkovej tragédii, oznámil, že 89 ľahšie zranených ľudí ošetrili v nemocnici v meste Zakopané, ďalších prepravovali do miest Nowy Targ, Sucha Beskidzka, Myšlenice a Krakov.

Zástupcovia Tatranského národného parku oznámili, že turistický chodník z Wyższa Kondracka Przełęka do Giewontu bude uzavretý až do ďalšieho oznámenia. Ako sa uvádza v oznámení, po tom, čo sa stalo vo štvrtok, je potrebné cestu preskúmať.

Desivé výpovede svedkov

Podľa výpovedí svedkov pre Tygodnik Podhalański sa začala v Západných Tatrách okolo 13.30 hod prudká búrka, ktorá trvala približne hodinu.

„Počasie bolo pekné. Na vrchole vedľa kríža na masíve Giewont prišli zo slovenskej strany mraky, začalo pršať a po niekoľkých minútach začali blesky,“ spomína na príchod búrky Robert Wójcik, jeden zo zranených. Blesk udrel blízko neho. „Videl som lietať kamene, myslel som si, že to bola lavína. Jeden z tých kameňov ma dostal. Zasiahol ma do ruky, keď som sa držal skaly. Mám tri stehy, v porovnaní s ostatnými je to miernejšie,“ dodal Poliak pre TVN24.

Zásahy bleskom na hrebeni
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/HZS)

Blesk udrel okrem iného do reťaze na Giewonte, ktorej sa držalo asi 20 ľudí. Tlačová agentúra AFP uviedla, že zasiahnutý bol aj kovový kríž na vrchole štítu. Predstaviteľka krakovskej leteckej záchrannej služby Kinga Czerwiňská uviedla, že na pomoc turistom boli vyslané štyri vrtuľníky. K nahláseniu udalosti došlo krátko po 14.00 hod.

Ďalší z turistov skoro prišiel o ženu. „Moja žena spadla dole, zlomila si panvu a rozrazila si hlavu. U mňa to nebolo také hrozné, mám popálenú nohu. Videl som ľudí, ktorí vrátane mojej ženy padli, no oni zomreli,“ opísal hororové chvíle Mariusz Brodziński. „Nemal som silu svoju ženu nájsť, bola nižšie ako ja, asi o sedem metrov. Trvalo asi hodinu, kým sa objavili vrtuľníky,“ doplnil muž.

Zásahy bleskom na hrebeni
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/HZS)

V súvislosti s tragickou búrkou Leszek Dorula, starosta mesta Zakopané, ohlásil v Zakopanom smútok, ktorý potrvá od piatku do nedele (23. až 25. augusta). Starosta sa obrátil na všetkých organizátorov zábavných, kultúrnych a športových podujatí s výzvou na ich zrušenie alebo obmedzenie.

Záchranári prenášajú z helikoptéry
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Bartlomiej Jurecki)

Vo štvrtok sa v Zakopanom uskutočnilo stretnutie krízového štábu, na ktorom sa okrem iného zúčastnil premiér Mateusz Morawiecki, ktorý vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí a poďakoval záchranným službám.

Ako teroristický útok

Následky búrky s bleskami, ktorá prekvapila vo štvrtok turistov v Západných Tatrách, je možné prirovnať k "teroristickému útoku". Vyhlásil to v piatok predstaviteľ horskej záchrannej služby na poľskej strane, kde evidujú štyroch mŕtvych a vyše 150 zranených, informovala tlačová agentúra AP. Poľské úrady medzitým oznámili, že niekoľko zvyšných osôb, ktoré boli stále nezvestné, sa podarilo v piatok vypátrať a sú v poriadku.

"Je to situácia, ktorú možno prirovnať k teroristickému útoku. Bola zasiahnutá veľká náhodná skupina ľudí," povedal náčelník poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby (TOPR) Jan Krzysztof. "Bolo to mnoho ľudí vrátane detí - s popáleninami, dolámanými nohami, ranami po celom tele," opísal následky štvrtkových úderov blesku na vrchu Giewont a iných miestach.

Štvrtková operácia s nasadením piatich vrtuľníkov a približne 180 záchranárov a hasičov podľa Krzysztofa "zďaleka prekonala" všetky predchádzajúce zásahy, na ktorých sa jeho tím podieľal.

Búrka zabíjala aj na slovenskej strane Západných Tatier

Jeden turista po zásahu bleskom zomrel aj na slovenskej strane Západných Tatier. Zranené sú ďalšie dve osoby, z toho jedna ťažko a druhá ľahko. Uviedol riaditeľ slovenskej Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Na archívnej snímke z 14. januára 2006 pohľad na Giewont (v pozadí uprostred), horský masív v poľských Západných Tatrách.

Na archívnej snímke z
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: BleskTatryBúrkaSmrťGiewont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu