Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšie nešťastie v Tatrách, blesk zranil troch ľudí: Turisti ignorujú zákaz

Ľudia čakajúci na vystúp na horský masív Giewont Zobraziť galériu (4)
Ľudia čakajúci na vystúp na horský masív Giewont (Zdroj: Foto: Facebook/Portal Tatrzański)

VARŠAVA - Pred niekoľkými dňami blesk zabil na poľskej strane Tatier troch ľudí a niekoľko desiatok ďalších vážne zranil. Takú katastrofálnu bilanciu Tatry už dávno nezažili. Napriek výstrahám poľskej horskej služby však na vrchol stále smerujú zástupy turistov. V piatok v poľskej časti Vysokých Tatier opäť udrel blesk. Traja turisti utŕžili zranenia.

Na vrchole Giewontu na poľskej strane Tatier, kde minulý týždeň počas prudkej búrky prišli štyria ľudia o život a asi 160 utrpelo popáleniny, stojí železný kríž. V piatok vo Vysokých Tatrách blesk udrel znova. Zranenia utrpeli traja turisti.

Veliteľ stráže poľského Tatranského národného parku (TPN) Edward Wlazlo povedal, že trojicu zasiahol blesk počas búrky južne od mesta Zakopané. K incidentu došlo medzi lokalitami Hala Gasienicowa a Kuznice.

Ďalšie nešťastie v Tatrách,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Medzi zranenými bola aj jedna žena. Záchranári ju museli previezť do nemocnice v Zakopanom, informovala agentúra AP s odvolaním sa na poľské úrady. Andrzej Maciata z poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby (TOPR) spresnil, že jedna zo zranených na chvíľu stratila vedomie. Neskôr sa však prebrala a pokúsila sa za pomoci svojich spoločníkov zísť do turistického strediska Kuznice.

Turistom napokon pomohli záchranári na terénnom vozidle, ktorí ženu previezli do nemocnice v Zakopanom. Do záchrannej akcie bol pôvodne vyslaný vrtuľník, ktorý sa však pre nepriaznivé počasie musel vrátiť.

Ľudia sú nepoučiteľní, kríž chcú vidieť za každú cenu 

Podľa poľského denníka Gazeta Wyborcza k horskému masívu Giewont napriek výstrahám a zákazu vstupu stále smerujú turisti. „To je neúcta k prírode a k predpisom. Budú padať pokuty!“ varoval náčelník poľských strážcov Tatranského národného parku Edward Wlazlo.

Chodník treba opraviť, zvalili sa naň nestabilné kamene a blesk poškodil aj reťaze. Je uzavretý až do odvolania, ale strážcovia parku vedia o turistoch, ktorí zákaz vstupu ignorovali. Prečo ich Giewont tak priťahuje? „Chceme vidieť kríž!“ odpovedajú turisti. „Na chodníkoch je pritom dvojjazyčné upozornenie, že výstup na Giewont je nebezpečný,“ rozhorčuje sa náčelník.

Ďalšie nešťastie v Tatrách,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Tatromaniak)


Súvisiace: Tragédia v Tatrách: VIDEO Blesk zabil aj deti, zranených je asi 150 ľudí, desivé výpovede svedkov


Na Giewont v noci po tragédii vyliezli dvaja mladíci, aby na pamiatkovo chránený kríž z roku 1901 napísali svoje mená a dátum. Snímku zverejnili na sociálnej sieti. Polícia teraz vyšetruje, či sa nedopustili trestného činu poškodzovania pamiatok. Chodiť na túry za tmy je v Tatrách tiež zakázané.

 

Ďalšie nešťastie v Tatrách,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Tatromaniak)

„Na chodník na Giewont umiestnime našich ľudí a každý, kto poruší zákaz, bude potrestaný pokutou,“ varoval Wlazlo. Meteorológovia pritom stále varujú pred ďalšími silnými búrkami v Tatrách. Keď záchranári tento mesiac bojovali o životy dvoch speleológov, ktorí uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni, zvedavci ignorovali zákaz vstupu. Rozložili sa pod jaskyňou s ležadlami a proviantom a filmovali si prácu záchranárov. Strážcovia odtiaľ vyhnali niekoľko desiatok necitlivých zízačov, šiestim najagresívnejším udelili pokuty.

Viac o téme: SmrťTuristiZákazKrížBleskGiewont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu