Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší tvrdý prípad v Banskej Bystrici: Podnikateľ sa vyhrážal manželke a napadol ju

Na snímke novinári pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici
Na snímke novinári pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA – Krajský súd v Banskej Bystrici dnes nevyhovel prokurátorovi v prípade obžalovaného 42-ročného podnikateľa Ivana S. z Brezna. Prvostupňový senát uznal podnikateľa za vinného z prečinu ublíženia na zdraví a nebezpečného vyhrážania manželke, ale upustil od uloženia súhrnného trestu. Prokurátor sa odvolal a požadoval uznanie viny za zločin týrania blízkej osoby a primeraný trest. Krajský súd však označil verdikt Okresného súdu v Brezne za zákonný a návrh žalobcu zamietol.

Prokuratúra žalovala podnikateľa za zločin týrania manželky Evy, teda blízkej osoby. Podľa obžaloby Ivan S. manželke poľského pôvodu, s ktorou spoločne podnikali, v rokoch 2016 a 2017 ublížil na zdraví a tiež viacerými čiastkovými konaniami ju aj týral. Okresný súd v Brezne však nezistil syndróm týranej osoby, ani dlhší časový úsek týrania. Preto uznal Ivana S. za vinného iba z ublíženia na zdraví spáchaného v októbri 2016 v kancelárii reštaurácie, ktorú spolu prevádzkovali. Nebezpečného vyhrážania sa dopustil v októbri 2017 a januári 2018 tiež v ich reštaurácii. Ivan S. manželke vulgárne nadával, hrozil jej, že jej zoberie deti, papagája a vyženie ju z domu. Podnikateľ to spáchal pod vplyvom alkoholu a tvrdil, že k takému konaniu ho manželka vyprovokovala. Znalci potvrdili, že Ivan S. nie je závislý na alkohole, ale jeho požitie spúšťa u neho agresívne správanie.

Prvostupňový senát v novembri 2018 uznal podnikateľa za vinného z ublíženia na zdraví a nebezpečného vyhrážania, ale neuložil mu súhrnný trest. Krátko predtým totiž Ivana S. odsúdili na jednoročný podmienečný trest za neodvedenie dane a poistného, a tento trest označil prvostupňový súd za dostatočný na nápravu obžalovaného. Odvolací senát krajského súdu sa s týmto verdiktom stotožnil a potvrdil ho. Na odvolacom konaní sa obvinený nezúčastnil. Jeho matka povedala, že sa zdržuje v Španielsku a s Evou sú zatiaľ manželia.

Viac o téme: ManželkaPodnikateľVyhrážanieSúd Banská BystricaBrezno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu