Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Vyšetrovateľ navrhol obžalovať Pavla Ruska z objednávky vraždy!

Pavol Rusko na fotografii z minulého roka. Zobraziť galériu (5)
Pavol Rusko na fotografii z minulého roka. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Bývalý minister hospodárstva a exšéf TV Markíza má pred sebou ďalšie búrlivé dni. Policajný vyšetrovateľ ho navrhol obžalovať z objednávky vraždy jeho niekdajšej obchodnej spoločníčky Sylvie Volzovej. Návrhu vyšetrovateľa na podanie obžaloby však nečelí len on, ale aj traja známi členovia slovenského podsvetia.

Kočner úraduje aj spoza mreží: FOTO Obrovský majetok založil na dcéru Andreu

"Policajný vyšetrovateľ navrhol obžalovať Pavla R. z objednávky vraždy. O ďalšom postupe rozhodne dozorový prokurátor. Ak sa s návrhom stotožní, začne konať súd. Ide o ďalší prípad, keď sa výsledky dostavili po precíznej policajnej práci," informovala polícia na sociálnej sieti.

"V stredu vyšetrovateľ podal na Krajskú prokuratúru v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby. O ďalšom postupe rozhodne dozorujúci prokurátor," uviedlo oddelenie komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru SR. Vo veci doteraz dozoroval prokurátor KP BA Michal Šúrek, ktorý už v druhej polovici novembra uviedol, že vyšetrovanie je ukončené.

Obhajca upozorňuje na pochybenia

 "O podaní návrhu na obžalobu vieme. Z nášho pohľadu vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu napriek viacerým procesným pochybeniam a dôkazným nezrovnalostiam. Pritom je motivovaný snahou prehodiť dôkaznú mizériu na plecia prokuratúry a súdov. Ak by prokurátor predsa podal obžalobu a nedoplnil vyšetrovanie, vyjadríme sa s klientom podrobnejšie," reagoval vo štvrtok obhajca Pavla Ruska Marek Para.

Pavla Ruska polícia v minulosti obvinila z trestného činu prípravy vraždy jeho bývalej obchodnej spoločníčky Sylvie Volzovej. 

PRÁVE TERAZ Vyšetrovateľ navrhol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Nielen Rusko, ale aj traja mafiáni

Na príprave vraždy sa mali podielať aj známi členovia slovenského podsvetia, ako napríklad bos sýkorovcov Róbert Lališ, alias Kýbel, či za viacero vrážd právoplatné odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák a napokon jeho komplic Miloš Kaštan.

Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ.
Zobraziť galériu (5)
Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ.  (Zdroj: SITA/Jozef Habočík, Topky: Ján Zemiar)

Polícia krátko po tom, ako informovala o návrhu na podanie obžaloby na Pavla Ruska, priniesla na sociálnej sieti aj správu o tom, že v rovnakej pozícii ako exšéf TV Markíza sa ocitla práve spomínaná trojica mafiánov.

Bývalý minister hospodárstva je obvinený z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu Volzovej. Okrem iných mal proti nemu vypovedať bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák. Krajský súd v Bratislave mu na začiatku mája uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia. K probačnému úradníkovi sa na KS v Bratislave podľa informácií TASR pravidelne dostavuje.

Falšovanie zmeniek

Polícia podozrieva bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska a kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera z falšovania zmeniek, na základe ktorých Kočnerova firma požaduje aj od Markízy ich preplatenie. Ide o štyri zmenky v hodnote približne 69 miliónov eur.

Marián Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Diana Černáková)

Spomínané zmenky údajne ešte v roku 2000 podpísal vtedajší štatutárny zástupca televízie a jej spolumajiteľ Rusko, ktorý to potvrdil aj pri výpovedi na súde v spore o preplatenie jednej zo zmeniek. Podľa Ruska sa zmenky stali súčasťou dohody o urovnaní sporov medzi televíziou a jednou z firiem Kočnera. Ten sa dostal do povedomia verejnosti už v roku 1998 pri neúspešnom pokuse o prevzatie Markízy pomocou pracovníkov bezpečnostnej služby.

V súvislosti s prípadom falšovania zmeniek je Marián Kočner držaný od konca júna vo väzbe. Podľa nepotvrdených informácií tiež mohol stáť za objednávkou vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Kočner sa už snažil z väzby niekoľkokrát dostať. O jeho sťažnosti bude Najvyšší súd SR rozhodovať v najbližších dňoch na svojom neverejnom zasadnutí. Termín zatiaľ nie je známy.

Viac o téme: VraždaObjednávkaTV MarkízaPavol RuskoSylvia Volzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu