Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Mikuláš Černák, Piťo aj najhorší sériový vrah: Toto sú susedia Kočnera v Leopoldove

Kočner sa momentálne nachádza vo väznici v Leopoldove Zobraziť galériu (10)
Kočner sa momentálne nachádza vo väznici v Leopoldove (Zdroj: Koláž Topky, TASR)

BRATISLAVA - Do centra pozornosti sa po siedmich mesiacoch dostali mená obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jeden z obvinených ukázal prstom aj na Mariana Kočnera. Na povrch začali vychádzať rôzne možné prepojenia Kočnera na obvinenú Alenu Zsuzsovú. Krátko na to ho previezli z Justičného paláca do väzenia v Leopoldove. Pozreli sme sa preto na Kočnerových spoluväzňov.

Síce momentálne sedia v jednej väznici, no spoločného stretnutia sa dočkajú zrejme len počas večere. Kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera obvinili v kauze zmeniek z pozmeňovania a falšovania cenín. Od júna je vo výkone väzby a viackrát podal neúspešnú žiadosť o stíhanie na slobode. Súd to zamietol. Minulý týždeň ho z bratislavského Justičného paláca eskortovali do Leopoldova. Stalo sa tak krátko po dvoch raziách, v ktorých zadržali štyroch obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V Leopoldove sedia aj ďalší odsúdení muži známi z mafiánskeho prostredia. Na rozdiel od Kočnera, ktorý je vo výkone väzby, oni majú vo výkone trestu iný program. 

Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.
Zobraziť galériu (10)
Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

Obvineniam čelia Alena Zsuzsová, Zoltán Andruškó, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. V súčasnosti sú väzobne stíhaní. Po čase sa preukázalo, že Zsuzsová mala mať väzby na Kočnera. Ten má byť údajne krstným otcom jej dcéry a roky ju mal finančne podporovať. Krátko po zisteniach ho previezli do Leopoldova. 


Únos, falšovanie, vyhrážky a teraz najhorší zločin: Najväčšie kauzy Mariana Kočnera


Mikuláš Černák

V Leopoldove si v súčasnosti odpykáva doživotný trest za viacero vrážd aj Mikuláš Černák. V 90. rokoch patril k najmocnejším členom podsvetia. Po rokoch vo výkone trestu sa rozhodol prehovoriť a odhaliť, ako v krajine fungovala mafia.

Mikuláš Černák
Zobraziť galériu (10)
Mikuláš Černák  (Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

To spustilo kolobeh viacerých udalostí. Černák vypovedal, že exriaditeľ Pavol Rusko si mal u neho objednať vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. V tejto kauze vypovedal aj bratislavský boss František Borbély, člen Černákovej partie Ján Kán, ale aj Marian Kočner. Pavla Ruska zatkli 23. októbra minulého roka na základe Černákovej výpovede. Volzová sa tesne po obvinení priznala, že sa v tej dobe obávala o svoj život. Okrem Pavla Ruska čelia obvineniu v tejto veci aj Miloš Kaštan, Róbert Lališ alias Kýbel a práve Mikuláš Černák.

Mikuláš Černák, Piťo aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Necelý mesiac na to Ruska prepustili a dostal monitorovací náramok. O pár mesiacov Ruska obvinili aj v kauze zmeniek spolu s Marianom Kočnerom. Rusko je stíhaný na slobode, Kočner väzobne. V polovici septembra hovorkyňa Generálnej prokuratúry informovala, že Černákovi pribudla ďalšia obžaloba. Na neho a na Jána Kána bola podaná obžaloba v prípade vraždy poľského milionára Gregora Szymaneka spred 20 rokov.

Juraj Ondrejčák

Údajný šéf mafiánskej skupiny piťovcov Juraj Ondrejčák alias Piťo si v Leopoldove odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Ondrejčák sa  neskôr priznal, že nariadil popravu šéfa konkurenčnej skupiny takáčovcov Jána Takáča. Takáč zomrel 30. júla 2003 po tom, čo na neho strieľal člen piťovcov Ľuboš Zelman.

Jozef Ondrejčák
Zobraziť galériu (10)
Jozef Ondrejčák  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Vyšetrovateľ obvinil z vraždy tri osoby, okrem Piťa aj Mateja Šalagu a Marka Orlíka, ktorí sa na likvidácii podieľali. Polícia väčšinu skupiny piťovcov rozložila po štyroch policajných akciách. Posledná bola v septembri 2016, prvá v roku 2011. Kočner v čase prvej razie mal figurovať na tzv. mfiánskych zoznamoch práve v skupine piťovcov. Ondrejčák mal údajne začať spolupracovať s políciou pri objasňovaní trestnej činnosti.

Alojz Kromka

V Leopoldove sedí aj Alojz Kromka zvaný Čistič, ktorého odsúdili na doživotie. Kromka takisto vypovedal v prípade údajnej objednávky vraždy Volzovej. Pred vyšetrovateľom v leopoldovskej väznici tvrdil, že bol osobne na stretnutí Ruska s Černákom v Banskej Bystrici. Na stretnutí nebol od začiatku, no podľa neho o objednávke vraždy reč nebola. Svojou výpoveďou tak potvrdil Ruskovu verziu. Kromka opísal aj situáciu, čo sa dialo, keď Rusko zo stretnutia s Černákom odišiel. Banskobystrický boss mal jemu a ďalšiemu mužovi povedať, že Ruska nechá postrašiť dunajskostredským podsvetím, pretože takto od neho chcel vytiahnuť milióny.

Alojz Kromka
Zobraziť galériu (10)
Alojz Kromka  (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Černák mal dokonca povedať, že dá Ruska vedľa Bachledu, teda že ho pochová vedľa prednostu okresného úradu. Iný svedok neexistuje, pretože muž, ktorého Kromka spomínal, je roky mŕtvy. Kromka sa domnieva, že Rusko je Černákovou obeťou a ostatní obvinení tiež. Kaštana vraj drží Černák v šachu s tým, že ak nechce dostať doživotie, má vypovedať ako on. Černákov advokát uviedol, že ide o posmtu Černákovi za to, že sa po prelomení mlčania rozhodol spolupracovať. Polícia na prípade stále pracuje. Alojz Kromka sa dostal za mreže pred 14 rokmi. Dostal doživotie za tri vraždy. Pripisujú mu aj iné hrdelné skutky.  

Ondrej Rigo

Sériový vrah Ondrej Rigo si od roku 1993 odpykáva v Leopoldove doživotný trest za mimoriadne brutálne vraždy. Odsúdili ho za vraždu ôsmich žien a jedného chlapca. Ranami do hlavy ich umlátil na smrť. Riga zatkli pár hodín po vykonaní poslednej vraždy. Zatkli ho v hoteli Carlton, kde pracoval ako šatniar.

Ondrej Rigo
Zobraziť galériu (10)
Ondrej Rigo  (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Na oblečení mal ešte zbytky krvi a v skrini šperky, ktoré ukradol. Voči všetkým dôkazom policajtov sa ohradil a nezlomilo ho ani svedectvo jedinej prežitej, ktorá videla jeho tvár vo svetle pouličnej lampy. Dodnes sa k žiadnej vražde nepriznal, no vyslúžil si označenie najbrutálnejší sériový vrah Slovenska.

Údajný pokus o vraždu Kočnera

Napriek tomu, že v Leopoldove sedia spomínaní zločinci, Marian Kočner si môže aspoň čiastočne vydýchnuť. V minulosti si mali údajne objednať jeho vraždu sýkorovci. Meno Mariana Kočnera sa skloňuje už od 90. rokov, keď sa vynorilo pri asi najväčšej kauze všetkých čias na Slovensku, a to pri únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča a kauze Technopol.

Róbert Lališ
Zobraziť galériu (10)
Róbert Lališ  (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)


Mafiánsky teror v Bratislave! ODHALENÝ zoznam vrážd gangu sýkoriek: Behá z toho mráz po chrbte


Objavil sa aj na tzv. mafiánskych zoznamoch z roku 2005 v skupine sýkorovcov. V roku 2011 bol už zaradený medzi piťovcami. Sám sa však odvolal na tvrdenia bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka, ktorý vtedy tvrdil, že mafiánske zoznamy neexistujú. Práve so sýkorovcami mal mať v minulosti spor. Ani jeden z nich nesedí v Leopoldove.

František Borbély
Zobraziť galériu (10)
František Borbély  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Robert Lališ, Martin Kováč a František Borbély sú v Banskej Bystrici. Po niekoľkých rokoch sa však začalo ukazovať, že vzťahy medzi sýkorovcami a Kočnerom nie sú najlepšie. Podľa viacerých svedeckých výpovedí bol boss sýkoriek Róbert Lališ alias Kýbel ochotný Kočnera aj zavraždiť. Začiatkom roka 2015 tak v kauze sýkorovcov vypovedal Martin Kováč zvaný Rybička. Ten tvrdil, že za Kýblom prišiel Marek Trajter a objednal si likvidáciu Kočnera, lebo im „skočil“ do nejakého biznisu. V podobnom duchu vypovedal aj Juraj Billik alias Čapatý, ktorý tiež hovoril o narušených obchodoch Kýbla a Trajtera zo strany Kočnera. Kováč dostal vo februári tohto roka 20-ročný trest za vraždu Romana Deáka. Obžaloba ho vinila z účasti na jeho vražde a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. 

Viac o téme: SýkorovciPiťovciMikuláš ČernákOndrej RigoRóbert LališAlena ZsuzsováJozef Ondrejčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu