Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mafiánsky vrah prehovoril v prípade Pavla Ruska: Zvrat, s objednávkou vraždy to bolo úplne inak

Alojz Kromka, Pavol Rusko Zobraziť galériu (4)
Alojz Kromka, Pavol Rusko (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, TASR - Dušan Hein)

BRATISLAVA - Ostro sledovaný prípad Pavla Ruska, ktorého polícia viní z objednávky vraždy jeho niekdajšej spoločníčky, sa poriadne zamotáva. Najnovšie prišiel na doživotie odsúdený nájomný vrah s verziou, ktorá hrá do karát bývalému exministrovi a spoluvlastníkovi televízie Markíza. V prípade vypovedal Alojz Kromka, prezývaný Čistič.

Na doživotie odsúdený Kromka požiadal o vypočutie v prípade údajnej objednávky likvidácie Sylvie Volzovej. Ako informuje televízia Markíza, pred vyšetrovateľom v leopoldovskej väznici tvrdil, že bol osobne na stretnutí Ruska s Mikulášom Černákom v Banskej Bystrici. Na stretnutí nebol od začiatku, no podľa neho o objednávke vraždy reč nebola.

Svojou výpoveďou tak potvrdil Ruskovu verziu. "Napriek tomu, že vieme, že tohto stretnutia sa mali zúčastniť viacerí, ani jedna z týchto osôb a ani žiadny iný svedok pána Kromku nespomenul ako osobu, ktorá by mala byť zúčastnená na takomto stretnutí v Banskej Bystrici," uviedol advokát Mikuláša Černáka Miloš Maďar pre televíziu.

Mafiánsky vrah prehovoril v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Ako to malo byť po stretnutí Ruska s Černákom

Kromka opísal aj situáciu, čo sa dialo, keď Rusko zo stretnutia s Černákom odišiel. Banskobystrický boss mal jemu a ďalšiemu mužovi povedať, že Ruska nechá postrašiť dunajskostredským podsvetím, pretože takto od neho chcel vytiahnuť milióny. Černák mal dokonca povedať, že dá Ruska vedľa Bachledu, teda že ho pochová vedľa prednostu okresného úradu. "Takáto informácia z pohľadu dokazovania nikdy od nikoho nezaznela a poprel to aj Mikuláš Černák. Takže ide o informácie, ktoré sa nedajú overiť u iného zdroja a hovorí ich iba Kromka," povedal Maďar. Iný svedok neexistuje, pretože muž, ktorého Kromka spomínal, je roky mŕtvy. 

Pavol Rusko opúšťa väzenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kromka sa domnieva, že Rusko je Černákovou obeťou a ostatní obvinení tiež. Kaštana vraj drží Černák v šachu s tým, že ak nechce dostať doživotie, má vypovedať ako on. "Mikuláš Černák nie je pravý kajúcnik, ale falošný kajúcnik. Šmejd, ktorý sa chce v prvom rade pomstiť ľudom za skutky, za ktoré sedí, že ho usvedčovali, a tým, ktorí mu nepomohli," povedal Kromka.

"Z nášho pohľadu ide jednoznačne o pomstu Alojza Kromku voči Mikulášovi Černákovi za to, že tento sa po prelomení mlčania rozhodol spolupracovať a usvedčuje ho z účasti na viacerých vraždách. S Alojzom Kromkom máme podobné skúsenosti už aj z minulosti, keď sa prihlásil vypovedať a tam sa preukázalo objektívne, že klame," oponoval Černákov advokát.

Polícia na prípade stále pracuje. Alojz Kromka sa dostal za mreže pred 14 rokmi. Dostal doživotie za tri vraždy. Pripisujú mu aj iné hrdelné skutky.  

Mikuláš Černák
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Výpoveď ďalšieho väzňa

Polícia vypočula aj ďalšieho svedka. Hovoril o údajnej inej príprave vraždy, ktorá priamo nesúvisí s obdobím konfliktu Rusko - Volzová. Časovo spadá do kauzy Gamatex, ktorá vznikala v roku 1997. Ako informovala televízia Joj, pred vyšetrovateľom vypovedal Igor Laurinčík, odsúdený v roku 2004 za vraždu. Uviedol, že Rusko mal byť obeťou inej vraždy, o ktorej uvažoval šéf bratislavskej zločineckej skupiny. V čase sporu skupina ochraňovala Gamatex, šéfa televízie strážili Rusi. "Môžeme potvrdiť, že na základe výsluchu jednej osoby boli zistené nové skutočnosti, ktoré sa musia preveriť v samostatnom konaní," potvrdil Martin Wäldl, hovorca Prezídia PZ.

Viac o téme: Alojz KromkaČistič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu