Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Únos, falšovanie, vyhrážky a teraz najhorší zločin: Najväčšie kauzy Mariana Kočnera

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook/Na pranieri)

BRATISLAVA - Nad kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom sa zmráka. Už niekoľko mesiacov sedí vo väzbe a čelí obvineniu z falšovania zmeniek, so sťažnosťou nepochodil ani na Ústavnom súde. Najnovšie ho mal jeden z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej označiť za objednávateľa vraždy. Kočner však figuroval v mnohých kauzách, o ktorých písal aj zavraždený novinár.

Meno Mariana Kočnera sa skloňuje už od 90. rokov, keď sa vynorilo pri asi najväčšej kauze všetkých čias na Slovensku, a to pri únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča a kauze Technopol. Kočner bol spolu s prezidentovým synom obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Od prezidenta Kováča nakoniec dostal milosť. V roku 2000 nemecký súd prípad zastavil.

Posledná rana pre Kočnera: Alena dostala po vražde luxusné auto, je v tom muž z kauzy Technopol

Kauza sa opäť otvorila a znova bol pri nej spomínaný kontroverzný podnikateľ v roku 2017. Kočnera s Technopolom opäť spojil Ján Kuciak, ktorý zistil prepojenia medzi ľuďmi z Technopolu a Marianom Kočnerom. 

Spor s Ruskom a kauza Gamatex

V roku 1998 vlastnil Pavol Rusko televíziu Markíza. Kočnerova kamarátka vyrábala program pre televíziu a požičala si naň auto Mariana Kočnera. Mal jej ho požičať zadarmo. Dozvedel sa o tom Pavol Rusko, ktorý sa s Kočnerom pozná od vysokej školy, no nikdy k sebe blízko nemali. Rusko vraj zareagoval na požičané auto slovami, že ten "zlodej z Technopolu" si môže niečo dovoliť spraviť zadarmo. 

Kauza Gamatex.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Podľa medializovaných informácií Kočner kúpil od Siloša Pohanku pohľadávku voči Markíze. Kočnerova firma Gamatex mala obsadiť Markízu a asistovať im pri tom mala bezpečnostná služba Petra Čongrádyho. 

Kauza KIA a odplata Ruskovi

V roku 2004, keď bol ministrom hospodárstva Pavol Rusko, vznikla kauza KIA. Bola to vraj Kočnerova odplata Ruskovi. Podnikateľ vtedy kúpil pozemky pri Žiline, na ktorých mala vyrásť automobilka KIA. Kočner pozemky nechcel predať ani za svet a bránil ich dokonca obrneným transportérom. Nakoniec ich predal Slovenskému pozemkovému fondu a zarobil na tom 300-tisíc korún. 

Zľava člen petičného výboru v kauze Kia Dušan Mikulík a podnikateľ Marian Kočner
Zobraziť galériu (5)
Zľava člen petičného výboru v kauze Kia Dušan Mikulík a podnikateľ Marian Kočner  (Zdroj: TASR)

Glance House

Bytovka Glance House v Bernolákove púta pozornosť pre jej zvláštny prevod na firmu blízku Kočnerovi. V súvislosti s ňou sa objavuje aj meno bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý pre ňu stratil aj miesto. Čelil podozreniam, že v prospech Kočnera nezasiahol v kauze. Ako zastupujúci generálny prokurátor v roku 2012 umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove, a tak potvrdil súhlas s prevodom nehnuteľností. 

Kauza SaSanka

Kočnerovo meno sa objavilo v roku 2012 v spise Sasanka, ktorý priniesol údajné prepisy komunikácie šéfa vtedy vládnej strany Sloboda a solidarita (SaS) a šéfa parlamentu Richarda Sulíka s Kočnerom prostredníctvom SMS správ ohľadom voľby generálneho prokurátora. Kvôli nej sa koncom roka 2010 vládna koalícia takmer rozpadla. Kočner sa so Sulíkom stretol aj osobne a stretnutie si nahrával. 

Kočner Sulík
Five Star Residence

Zvláštne prevody bytov v komplexe Five Star Residence, kde mal pri nadmerných odpočtoch DPH špekulovať Ladislav Bašternák, sa spájajú aj s podnikateľom Mariánom Kočnerom. Podnikateľ previedol 17 bytov na svoju firmu Inkasný servis za jedno euro. V prípade polícia obvinila exkonateľa Kočnerovej bývalej firmy Real štúdio K.F.A Petra Zemka.

Zmenky

Zástupcovia televízie v tejto súvislosti upozorňujú, že spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, s.r.o., ktorá sa na súde domáha vyplatenia, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti Inkasný servis, a.s., a Midas Investments Ltd. neviedli zmenky riadne v účtovníctve a výnosy zo zmeniek neboli riadne zdanené.

"Spomínané spoločnosti mali zohľadniť vlastníctvo, prevod či nadobudnutie zmeniek v daňových priznaniach. Keďže tieto spoločnosti takto nepostupovali, samozrejme ani nezaplatili daň v zákonnej výške. Nezaplatená daň môže byť vo výške niekoľko miliónov eur," uviedol mediálny zástupca TV v prípade Peter Papanek.

Únos, falšovanie, vyhrážky a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Absencia zmeniek v účtovníctve a postoj uvedených spoločností a ich štatutárov k plneniu daňových povinností svedčia podľa zástupcov televízie o tom, že nároky uplatnené na súde voči Markíze v prípade zmeniek nie sú opodstatnené. Markíza pravosť zmeniek spochybňuje už od začiatku sporu. Na základe posudku písmoznalkyne je podľa TV značne nepravdepodobné, že zmenky boli podpísané v roku 2000 tak, ako to tvrdia Marian Kočner a Pavol Rusko. Televízia v tejto súvislosti podala trestné oznámenie na Kočnera a Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. 

Kočner je momentálne už niekoľko mesiacov vo väzbe, Rusko s monitorovacím náramkom na nohe. 

Kuciak a Kočner

Takmer polovica článkov, ktoré napísal zavraždený novinár Ján Kuciak boli práve o Marianovi Kočnerovi. Kuciak znova otvoril aj kauzu Technopol, v ktorej prišiel na prepojenia s Kočnerom. Ten sa Kuciakovi neskôr vyhrážal tým, že "bude hľadať špinu na neho a jeho rodinu a skončí s písaním"

Martina Kušnírová a Ján
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

Kuciak podal na Kočnera aj trestné oznámenie, ktoré si na polícii len prehadzovali neuveriteľných 44 dní. Mariana Kočnera vypočuli až po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kočner je momentálne vo väzbe a podľa medializovaných informácií ho mal Zoltán Andruskó, jeden zo štvorice obvinených, označiť za objednávateľa. Koćnera previezli z bratislavského Justičného paláca do väznice v Leopoldove. 

Viac o téme: VraždaKauzyJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu