Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Manželov (†67,†68) postrieľal expolicajt Jozef: Detaily brutálnej vraždy!

Annu a Milana zavraždil bývalý policajt Jozef
Annu a Milana zavraždil bývalý policajt Jozef (Zdroj: greb noviny.sk)

BANSKÁ BYSTRICA – Malicherný spor vyústil beštiálnou vraždou! Annu (†68) a Milana (†67) Š. z Veľkej Lehoty, ktorí boli od minulého týždňa nezvestní, zavraždil ich sused – bývalý policajt Jozef H. z Nitry. Na tlačovej besede to dnes potvrdil riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Marián Slobodník. Expolicajt dôchodcov zastrelil a ich mŕtve telá ukryl do kôlne pri jeho chate. Policajti prezradili aj najpravdepodobnejší motív tohto otrasného činu.

K dvojnásobnej vražde došlo v dome manželov ešte v stredu 13. februára večer. Polícia začala pátrať po manželoch v piatok 15. februára na žiadosť príbuzných, pretože manželia sa neozývali, ani nebrali mobilný telefón. Pri prvej prehliadke ich domu sa naši peniaze, doklady a mobilný telefón, ale aj nábojnica kalibru 7,65 milimetra a krvavé škvrny, ktorých expertíza potvrdila, že ide o ľudskú krv. Manželov však nebolo a preto polícia rozbehla pátraciu akciu, do ktorej sa zapojili aj hasiči a záchranári so špeciálnymi psami na vyhľadávanie mŕtvol.

Operatívnym pátraním sa polícia sústredila na expolicajta Jozefa H., ako suseda nebohých manželov, ktorý v tom čase v chalupe už nebol. Policajtom sa ozval v nedeľu ráno a priznal, že manželov zavraždil. Obete navštívil doma a v skratovom konaní ich zastrelil. Policajný riaditeľ uviedol, že manželov zasiahlo šesť až sedem výstrelov. Pri domovej prehliadke expolicajtovej chalupy našli viacero dlhých a krátkych zbraní, ktoré mal ako aktívny poľovník v legálnej držbe. Našli aj oblečenie, ktoré mohol mať páchateľ na sebe, ale to potvrdí až expertíza. Telá zavraždených sa našli v kôlni pri chalupe, ktorá patrí expolicajtovi. Zaistili aj jeho terénne auto, ktoré asi použil na prevoz tiel.

Slobodník na tlačovej besede za najpravdepodobnejší motív útoku na manželov považuje spor o vlastníctvo prístupovej cesty k domu obetí a k jeho chalupe. Cestu vlastnilo viacero ľudí, od ktorých expolicajt ich podiely odkúpil. S manželmi Š. sa však nedohodli a preto sa spor mal rozhodnúť na súde. Pojednávanie v tejto veci malo byť začiatkom marca a predvolanie na súd dostali obe strany krátko pred vraždou manželov. Podľa informácií polície expolicajt a zavraždení žili v celkovej zhode, ale vzťahy sa začali vyostrovať práve pre vlastníctvo prístupovej cesty. Jozef H. skončil služobný pomer na vlastnú žiadosť v roku 1998.

Slobodník dodal, že páchateľ uviedol aj ďalšiu dôležitú skutočnosť. A to, že osobné vozidlo terénneho typu, ktoré mal v súkromnom vlastníctve, je odstavené v Štúrove pri poliklinike. "Toto vozidlo bolo zaistené, prevezené na kriminalisticko-expertízny ústav," pokračoval. "Z jeho výsluchu môžeme usúdiť, že toto vozidlo bolo použité na odvoz tiel," dodal.

Expolicajt je obvinený z obzvlášť závažného zločinu vraždy v súbehu so zločinom porušovania domovej slobody, za čo mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, alebo doživotie. O vzatí do väzby rozhodne sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici v zákonnej lehote. Prokurátor a vyšetrovateľ má na podanie návrhu lehotu do 13. hodiny v utorok 19. februára.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu