Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšie lode v karanténe: Najmenej trinásť ľudí má vražedný vírus, ľudia nesmú na breh!

Koronavírus potvrdili aj na výletnej lodi Zobraziť galériu (5)
Koronavírus potvrdili aj na výletnej lodi (Zdroj: SITA/Hiroko Harima/Kyodo News via AP)

TOKIO, HONGKONG – Testy potvrdili nákazu novým typom koronavírusu u najmenej desiatich pasažierov výletnej lode, ktorú umiestnili do karantény v japonskom prístavnom meste Jokohama. Ďalšiu loď s vyše 1 800 cestujúcimi zadržali v hongkonskom prístave Kai Tak, u troch z predošlých cestujúcich bola tiež potvrdená nákaza. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na japonské ministerstvo zdravotníctva.

V Japonsku prebiehal zdravotný skríning vyše 3 700 pasažierov a posádky výletnej lode Diamond Princess. Opatrenie bolo zavedené z dôvodu, že na palube tohto plavidla sa v januári plavil aj muž z Hongkongu, u ktorého bol potvrdený výskyt nového koronavírusu.

Koronavírus potvrdili aj na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Hiroko Harima/Kyodo News via AP)

Ďalšia výletná loď dorazila do Hongkongu v stredu ráno. Taiwanské úrady jej predtým odmietli povoliť vstup do prístavu Kao-siung. Hlavný hongkonský prístavný hygienik uviedol, že situáciu na lodi preverujú. 

Ďalšie lode v karanténe:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)
Troch členov posádky s horúčkou previezli na izolačné oddelenie jednej z nemocníc v Hongkongu a stav ďalších vyše 20, ktorí hlásili príznaky nákazy, zdravotníci posudzujú. Infikované osoby boli na lodi spolu s ďalšími 4-tisíc cestujúcimi v období od 19. do 24. januára. 

Loď World Dream je po Diamond Princess ďalším zablokovaným plavidlom pre koronavírus.

Ďalšie lode v karanténe:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)
 Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v stredu oznámila, že táto osobitná administratívna oblasť Číny uzavrie dva terminály pre výletné lode. Ide o snahu zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu 2019-nCoV. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa slov Lamovej, ktorá predtým ohlásila aj 14-dňovú povinnú karanténu pre každého, kto do Hongkongu príde z pevninskej Číny, ide o opatrenia s cieľom ešte viac obmedziť pohyb osôb cez hranice tejto administratívnej oblasti so zvyškom krajiny. Správkyňa zároveň dodala, že v Hongkongu bolo zatiaľ potvrdených 21 prípadov nového koronavírusu.
Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu stúpol v Číne v stredu na najmenej 490 a počet prípadov nákazy prekročil 24.000. Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili z čínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej prvýkrát 31. decembra 2019. Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 20 krajín sveta.

Koronavírus potvrdili aj na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Hiroko Harima/Kyodo News via AP)

Viac o téme: LoďJaponskoHongkongKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu