Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Smrteľný vírus straší aj Talianov: Na letiskách merajú teplotu všetkým prichádzajúcim pasažierom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Maxim Slutsky)

RÍM - V Taliansku merajú telesnú teplotu všetkým prichádzajúcim pasažierom na všetkých letiskách v krajine s cieľom predchádzať šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Podľa vyhlásenia ministerstva zdravotníctva letiská v krajine vybavili špecializovanými typmi teplotných skenerov.

Talianske úrady vo štvrtok 30. januára pozastavili všetky komerčné dopravné lety z a do pevninskej Číny, Hongkongu, Macaa a Taiwanu. V týchto dňoch sú v nemocnici špecializovanej na infekčné ochorenia v Ríme hospitalizovaní s potvrdeným novým vírusom dvaja čínski turisti zo stredočínskeho mesta Wu-chan.


Poplach u susedov: Žena nakazená koronavírusom utiekla z nemocnice, pátra po nej polícia


Dvojici sa v utorok zhoršil zdravotný stav a lekári ich umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde im je poskytnutá podpora pri dýchaní. Manželia, ktorí trpia zápalom pľúc, podstupujú experimentálnu antivírusovú liečbu. Turistov umiestnili do izolácie v rímskej nemocnici Spallanzani, špecializovanej na infekčné choroby. Izbu v hoteli Palatino v centre mesta, kde boli ubytovaní, uzavreli a ďalších čínskych turistov z rovnakej skupiny dovolenkárov testujú na vírus.

Nový koronavírus si v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Achmad Ibrahim)

Podľa posledného vyhlásenia nemocnice je ich stav aktuálne stabilizovaný. Talianska vláda vyhlásila v piatok v súvislosti s týmito dvoma prípadmi núdzový stav. Cieľom opatrenia je urýchliť snahy o zabránenie šírenia tejto nákazy. Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu stúpol v Číne v stredu na najmenej 490 a počet prípadov nákazy prekročil 24.000.

Pridalo sa aj Turecko

Po Taliansku už aj Turecko pristúpilo k preventívnemu meraniu telesnej teploty všetkým pasažierom, ktorí pristanú na medzinárodných letiskách v krajine. Cieľom tohto nového opatrenia je predísť šíreniu koronavírusu 2019-nCoV s potenciálne smrteľnými následkami v Turecku. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Podľa vyjadrenia tureckého ministerstva zdravotníctva termokamery, umiestnené na tureckých letiskách, začnú snímať telesnú teplotu všetkým prichádzajúcim pasažierom do Turecka od štvrtka.

Hongkong uzavrie dva terminály pre výletné lode

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v stredu oznámila, že táto osobitná administratívna oblasť Číny uzavrie dva terminály pre výletné lode. Ide o snahu zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu 2019-nCoV. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa slov Lamovej, ktorá predtým ohlásila aj 14-dňovú povinnú karanténu pre každého, kto do Hongkongu príde z pevninskej Číny, ide o opatrenia s cieľom ešte viac obmedziť pohyb osôb cez hranice tejto administratívnej oblasti so zvyškom krajiny.

Z Číny sa šíri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Správkyňa zároveň dodala, že v Hongkongu bolo zatiaľ potvrdených 21 prípadov nového koronavírusu. Toto rozhodnutie prichádza podľa agentúry v čase, keď v Hongkongu už tri dni štrajkuje časť zamestnancov zdravotníctva s požiadavkou na úplné uzatvorenie hraníc s pevninskou Čínou.

WHO žiada 613 miliónov eur na riešenie situácie

Svetová zdravotnícka organizácia požiadala v stredu o 613 miliónov eur na pomoc pre krajiny, ktoré budú musieť riešiť následky epidémie koronavírusu šíriaceho sa z Číny. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu na tlačovej konferencii v Ženeve síce uznal, že ide o vysokú finančnú čiastku, "je to však stále omnoho menší účet, než ktorý budeme musieť vyrovnať, ak teraz neinvestujeme do pripravenosti".

"Naše posolstvo pre medzinárodné spoločenstvo je investovať dnes alebo platiť viac potom," dodal. "Dnes zavádzame strategický plán pripravenosti a reakcie... Požadujeme 675 miliónov dolárov (približne 613 miliónov eur) na financovanie plánu na nasledujúce tri mesiace," oznámil šéf WHO. Pripomenul, že WHO za ostatných 24 hodín zaznamenala najväčší nárast nových prípadov nákazy od začiatku šírenia epidémie.

Smrteľný vírus straší aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

Celkovo 60 miliónov dolárov (približne 54 miliónov eur) z týchto finančných prostriedkov bude určených na operácie WHO. Zvyšné financie pôjdu do krajín, ktoré potrebujú pomoc na ochranu pred týmto smrteľným vírusom. Svetová zdravotnícka organizácia už zo svojich skladov v Dubaji a Akkre poslala 500.000 rúšok a 40.000 respirátorov do 24 krajín.

V Budapešti vyšetrili 900 cestujúcich, jeden bol podozrivý z nákazy

Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti od minulého piatka 31.1. preverili zdravotný stav už takmer 900 cestujúcich, ktorí prileteli do maďarskej metropoly priamym spojom z Číny. Podľa agentúry MTI hovorkyňa spoločnosti Budapest Airport Katalin Valentínyiová v stredu prezentovala nové postupy, ktorým preverujú pasažierov prichádzajúcich z Číny, v prípade potreby ich izolujú a následne vykonajú dezinfekciu.

Hovorkyňa uviedla, že doposiaľ evidujú iba jeden prípad cestujúceho s horúčkou nad 38 stupňov Celzia, avšak ani u neho sa nákaza novým koronavírusom nepotvrdila. Podľa jej slov do nedele priletia ešte štyri priame letecké spoje z Číny, ale od pondelka bude lietať už iba spoločnosť Air China z Pekingu, a to v pondelok, v stredu a v piatok. Aerolinky Hainan Airlines a Shanghai Airlines pozastavili do konca marca lety do Budapešti zo štyroch čínskych miest.

Viac o téme: KontrolyTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu