Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poplach v Európe, zasadajú bezpečnostné rady a krízové štáby: MAPA Takto sa svetom šíri koronavírus

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

VIEDEŇ – Ako oficiálne potvrdila slovenská vláda, na Slovensku sa ešte nový smrteľný koronavírus nevyskytol. U našich susedov však toto riziko existuje. V pohotovosti sú zdravotníci v celej Európe. Smrtiaci vírus sa šíri obrovskou rýchlosťou.

V súvislosti s novým koronavírusom vykonáme cvičenia na letisku a našich hraniciach. Predseda vlády poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Pellegrini to uviedol v pondelok po stretnutí krízového štábu z dôvodu aktuálnej situácie okolo koronavírusu.

Na Slovensku koronavírus nepotvrdili

"Letisko disponuje jasným manuálom, ako má pokračovať. Požiadal som, aby sme vykonali cvičenie, aby sme aktivovali a preskúšali celý tento systém," konštatoval premiér.

Na Slovensku zatiaľ nemáme potvrdený žiaden prípad koronavírusu, uviedol Peter Pellegrini

Premiér avizoval po pondelkovom zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva viaceré opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Cvičenie s témou výskytu neznámej chemickej látky na palube lietadla sa na letisku M. R. Štefánika vykonalo pred troma mesiacmi.  Slovensko urobí podľa premiéra viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Pellegrini vyzval verejnosť na očkovanie proti chrípke a nešírenie paniky. Odporúča tiež zvážiť cestovanie do zahraničia. "SR už bude schopná od budúceho týždňa sama vo svojom štátnom laboratóriu na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vedieť potvrdiť výskyt tohto ochorenia, dovtedy však máme zazmluvnené medzinárodné laboratóriá v iných krajinách, kde okamžite pri podozrení zasielame vzorky a odkiaľ nám potom prichádzajú relevantné a oficiálne výsledky," komentoval premiér.

Ministerstvo zdravotníctva SR na Pellegriniho pokyn v pondelok uvoľnilo aj 400-tisíc eur na zakúpenie špeciálneho prístroja pre ÚVZ SR, ktorý by mal pomôcť k zvýšeniu kvality testov štátneho laboratória.

MZ SR vydá pokyn na aktivovanie a cvičenie pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vo všetkých slovenských regiónoch, aby postupovali spoločne so špeciálnymi záchrannými zložkami. Podľa predsedu vlády ľudia pracujúci v zdravotníckych zariadeniach dostávajú metodické pokyny k tomu, ako sa zachovať v prípade výskytu vírusu.

Nevylúčil ani zavedenie monitoringu, resp. náhodné kontroly ľudí, ktorí prichádzajú na územie SR cez bratislavské letisko. Vylúčil, že by sa na Slovensku vyskytol koronavírus, tvrdenie však ešte musia potvrdiť výsledky testov z laboratória. Premiér tiež uviedol, že v Číne by sa malo podľa rezortu diplomacie nachádzať 40 občanov SR. Potvrdil tiež, že definitívne výsledky troch prípadov na podozrenie z koronavírusu sa majú potvrdiť počas tohto týždňa. Nepredpokladá však, že sa vírus potvrdí. "Situáciu máme plne pod kontrolou," vyhlásil v pondelok. Riziko však predstavujú podľa jeho slov medzinárodné letiská vo Viedni a v Budapešti.

"Čo sa týka epidemiologickej situácie, určite viete z médií, že jednotlivé čísla o potvrdených prípadoch a o úmrtiach sa zvyšujú. Počítame s tým, že najbližšie dni a týždne sa tieto čísla budú meniť," komentoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, pričom zdôraznil, že veľmi dôležitý je poznatok, že ochorenie sa prenáša z človeka na človeka. Hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková podotkla, že na letisku doteraz neboli zavedené opatrenia pre cestujúcich v súvislosti s koronavírusom. Opatrenia nariaďuje letiskám hlavný hygienik SR a Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR, nezavádza ich letisko samotné.

"Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR zaslal letiskám na Slovensku vrátane letiska v Bratislave informačný materiál Svetovej zdravotníckej organizácie pre cestujúcu verejnosť o spôsoboch prevencie pred koronavírusom, ktorý je zverejnený v priestoroch letiska a na webstránke letiska," dodala Ševčíková. Zároveň poznamenala, že Útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy doposiaľ nenariadil skríning telesnej teploty cestujúcich odlietajúcich z Bratislavy a prilietajúcich do Bratislavy. Cestujúci tak nepocítia žiadne obmedzenia cestovania.

Letisko v Bratislave má presný postup pri podozrení na ohrozenie verejného zdravia v prilietajúcom lietadle podrobne stanovený v Pohotovostnom pláne letiska. "Ak by posádka lietadla prilietajúceho do Bratislavy oznámila riadeniu letovej prevádzky vo veži Štefánik podozrenie z ohrozenia verejného zdravia, bol by spustený vyrozumievací proces, počas ktorého sú o situácii vyrozumené záchranné, bezpečnostné, prevádzkové zložky a zložky integrovaného záchranného systému a postupovalo by sa podľa pohotovostného plánu," ozrejmila Ševčíková. Na letisku sa nachádza infekčná miestnosť aj stojisko pre lietadlá pripravené na krízové situácie.

Previerka a cvičenia sa vykonajú aj na našich dvoch hraničných prechodoch v Čiernej nad Tisou a Vyšnom Nemeckom. "Overíme, akým spôsobom vieme aktivovať príslušné mechanizmy a zabezpečiť ochranu zdravia nielen občanov, ale aj tých, ktorí do styku prídu," uviedol Pellegrini. Slovenská republika bude podľa premiéra schopná už budúci týždeň po obdržaní príslušných podkladov aj vo svojom štátnom laboratóriu potvrdiť výskyt tohto ochorenia. "Dovtedy máme zazmluvnené medzinárodné laboratóriá v iných krajinách, kde pri podozrení zasielame vzorky," dodal.

Dajte sa očkovať

Riziko šírenia ochorenia v Európe je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa mierne. Turistom, ktorí cestujú do postihnutej oblasti, odporúča zaočkovať sa proti chrípke najmenej dva týždne pred cestou. Mikas ďalej odporúča vyhýbať sa miestnym trhom, kde sa predávajú ryby a živé zvieratá, a vyhýbať sa kontaktu s nimi. Ľudia by mali dodržiavať prísnu osobnú hygienu a hygienu potravín.
"Cestujúci by mali kontrolovať svoj zdravotný stav 14 dní od príchodu z postihnutej oblasti, horúčku, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť," hovorí Mikas. Poznamenal tiež, že v prípade klinických príznakov po návrate z postihnutej krajiny je potrebné vyhľadať lekára. Dôležité je informovať ho i o cestovateľskej anamnéze.

Cez víkend sa strhol poplach v Bratislave. Muža s podozrením na nákazu novým koronavírusom hospitalizovali, no testy ukázali, že nie je infikovaný a koronavírus na Slovensku v nedeľu nebol potvrdený. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR však situáciu veľmi pedantne monitoruje. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.
 "Na Slovensku koronavírus k dnešnému dňu nebol potvrdený. Rezort však robí všetky preventívne opatrenia s cieľom maximálnej ochrany obyvateľstva. Rezort má situáciu pod kontrolou a aj s cieľom nešíriť paniku bude v pondelok o téme komplexne spolu s odborníkmi informovať," zdôraznila Eliášová.

Podozrenie aj vo Viedni

Ako uvádza rakúsky denník Meinbezirk.at, v Rakúsku sa objavili dva nové prípady podozrenia na nákazu novým koronavírusom, ktorý sa rozšíril z Číny. Dvaja rakúski občania, muž a žena, prišli nezávisle od seba do dvoch viedenských nemocníc s príznakmi typickými pre tento vírus, akými sú kašeľ a horúčka. 
Príznaky vírusu sa u oboch Rakúšanov objavili po tom, ako sa vrátili z Číny. Nevie sa, či boli aj vo Wu-chane. Hospitalizovaní sú na izolačke v Nemocnici Františka Jozefa vo Viedni. Obaja pacienti sú vo všeobecnosti v dobrom zdravotnom stave a nie sú ťažko chorí.

Do nemocnice Kaiser Franz Josef (KFJ) vo Viedni bola v nedeľu prijatá čínska pacientka. Podozrenie, že Číňanka mohla byť infikovaná koronavírusom, sa však v prvých dňoch nepotvrdilo, hoci mala podobné príznaky. Žena pracovala ako letuška a do Viedne pricestovala 24. januára. Predtým sa dva dni zdržiavala na letisku vo Wu-chane.

Krátko po testoch, ktoré preukázali, že nie je nositeľkou koronavírusu, sa objavil ďalší podozrivý prípad. Podľa riaditeľa Viedenskej asociácie nemocníc (KAV) Michaela Bindera bola do nemocnice prijatá ďalšia čínska občianka s podozrením na infekciu koronavírusom. Umiestnili ju do izolačného oddelenia a čoskoro bude jasné, či je chorobou skutočne nakazená. Michael Binder to uviedol v programe televízie ORF „Im Zentrum“. Pacientka žijúca v Rakúsku sa vrátila z dovolenky, ktorú strávila práve v krízovej oblasti v Číne.

Nezataja nijaké informácie

Výsledky prvého podozrivého prípadu, ktorý bol nahlásený vo Viedni, medzičasom vyvrátili prítomnosť koronavírusu u spomínanej čínskej letušky. V tejto súvislosti Michael Binder ocenil rýchlu prácu virologického centra Lekárskej univerzity vo Viedni a uviedol, že v súčasnosti Rakúsko nemá dôvod na obavy. "Nebudú zatajované nijaké informácie a verejnosť bude naďalej informovaná o každom podozrivom prípade," zdôraznil.

Letisko Viedeň-Schwechat však už začalo s bezpečnostnými opatreniami, uviedol hovorca letiska Peter Kleemann. Letisko je v nepretržitom kontakte s úradmi a sprístupnilo svoje zdravotné stredisko na 24 hodín denne. Navyše z Viedne neexistujú priame lety do oblastí Číny postihnutých vírusom. Ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu oznámilo, že Rakúšania, ktorí žijú v Číne, ešte neboli vírusom „akútne“ zasiahnutí.

Poplach v Európe, zasadajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Český premiér zvoláva bezpečnostnú radu

Premiér Andrej Babiš potvrdil, že na pondelok zvoláva pre koronavírus bezpečnostnú radu štátu. Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch oznámil, že ministerstvo uvažuje o evakuácii dvoch Čechov, ktorí uviazli v čínskom Wu-chane, kde je epicentrum nákazy. Podľa ministrových informácií sa nepotvrdil nový koronavírus u Čecha, ktorý je pre podozrenie z tohto ochorenia v nemocnici vo Vietname. Informáciu o jeho hospitalizácii zverejnenú vietnamskými spravodajskými webmi potvrdilo české ministerstvo zahraničia, podľa ktorého bol Čech hospitalizovaný z „čisto preventívnych dôvodov“.

Prísnejšie kontroly

Pražské letisko Václava Havla pre koronavírus zatiaľ kontroly sprísňovať nebude. V prípade záujmu dostanú zamestnanci letiska ochranné pomôcky a dezinfekciu. Zavedený bude cielený skríning pasažierov, ktorí budú mať príznaky ochorenia koronavírusom. „Všetci robíme maximum pre to, aby sme zachytili každý podozrivý prípad,“ uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Podľa neho nie je veľmi zmysluplné rušiť lety z Číny. Pre lacnejšie letenky totiž ľudia z Číny cestujú cez iné krajiny. „Aby to malo zmysel, museli by sme kontrolovať všetky lety,“ povedal Vojtěch.

Cez víkend sa z Číny do Poľska vrátila časť študentskej skupiny Technickej univerzity v Rzeszowe. Študenti sa vracali domov cez Peking a Dubaj, kde boli vyšetrení. Ďalšie testy sa už uskutočnili na varšavskom letisku Chopin. Všetkých preventívne previezli na pozorovanie do Varšavskej infekčnej nemocnice. V nedeľu sa rozhodlo, že jeden zo nich zostane na pozorovaní dlhšie. Mal zvýšenú teplotu.

Interaktívna mapa ukazuje, ako sa svetom šíri koronavírus

"Maďarský rezort diplomacie zatiaľ nemá informácie o nákaze občanov Maďarska koronavírusom, ale na základe dobrovoľnej registrácie eviduje pobyt šiestich Maďarov v uzatvorenej čínskej provincii," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.
"Piati sú v meste Wu-chan, z nich štyria pracujú na rôznych pozíciách pri znovuotvorení jednej fabriky. Ich zmluva trvá do začiatku februára a nechcú sa skôr vrátiť do vlasti," konštatoval Menczer. Piaty Maďar by podľa jeho slov chcel opustiť mesto i provinciu, avšak zostáva v Číne, pričom šiesty avizoval snahu z Činy odísť. V tom mu podľa hovorcu pomôže veľvyslanectvo Maďarska v Pekingu. S uvedenými občanmi Maďarska v Číne rezort diplomacie udržiava priebežne kontakt, zdôraznil Menczer a dodal, že všetci šiesti sú zdraví a nepodľahli panike.

Obeťou je aj deväťmesačné dieťa

Nový koronavírus sa rozšíril z trhoviska v čínskom meste Wu-chan. Prvý nakazený bol zaznamenaný už 1. decembra, no čínske úrady správu tajili. Najnovšia bilancia obetí smrtiaceho kononavírusu v Číne se zastavila na čísle 81, pričom zatiaľ posledná obeť je deväťmesačné dieťa, uviedla agentúra AFP s odvolaním na vyhlásenie čínskej národnej zdravotníckej komisie.  Potvrdených prípadov nakazených je 2 744. Medzinárodný tím expertov však predpokladá, že v skutočnosti je nakazených vyše stotisíc ľudí. Vlády USA, Francúzska a Veľkej Británie plánujú evakuáciiu svojich občanov dočasne žijúcich v Číne.

Viac o téme: LetiskoLaboratóriumViedeňČíňanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu