Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Babiš odmietol pomoc Číne, ale vláda zváži desať miliónov korún

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

PRAHA - Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček navrhne v pondelok vláde vyčleniť až desať miliónov korún (396.700 eur) na nákup zdravotníckych pomôcok pre Čínu. Tá pre šírenie nového koronavírusu požiadala o humanitárnu pomoc Českú republiku a aj Európsku úniu ako celok. Premiér Andrej Babiš v sobotu najprv vyhlásil, že Česko nemá možnosť Číne pomôcť.

Po ostrej kritike však Babiš (hnutie ANO) zmenil názor. Oznámil, že ČR ponúkne Číne peniaze a vyzve aj humanitárne organizácie, aby pomohli. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz. Minister Petříček (ČSSD) v nedeľu na Twitteri uviedol, že dopoludnia sa rozprával s čínskym veľvyslancom v Prahe Čang Ťien-minom o humanitárnej pomoci.

"Do tejto akcie chceme zapojiť i české firmy. Čína potrebuje našu pomoc v boji s koronavírusom a jeho šírením," napísal. Žiadosť čínskeho veľvyslanca tlmočila v piatok hlavná hygienička Eva Gottvaldová. Babiš zareagoval, že jeho krajina nemôže pomôcť Číne, lebo potrebuje zásoby pre vlastných občanov. Babiš sa tak vyjadril pred novinármi po tom, čo úrady preverovali zásoby zdravotníckych prostriedkov.

Premiérove výroky vyvolali kritiku niektorých politikov a ďalších užívateľov na sociálnych sieťach. "Naozaj sme v situácii, keď si nemôžeme dovoliť poskytnúť humanitárnu pomoc? Nemyslím si," napísala na Twitteri napríklad predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Toto sa mi hnusí. Humanitárna pomoc sa nikdy neodmieta, predovšetkým nie štýlom sám mám málom," vyjadril názor bývalý český premiér Mirek Topolánek (ODS), ktorého citoval portál iDNES.cz.

Viac o téme: ČínaAndrej BabišKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu