Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hudobný svet v smútku: Zomrel textár (†82) Mekyho Žbirku!

Pete Brown spolupracoval s Mekym Žbirkom na dvoch albumoch.
Pete Brown spolupracoval s Mekym Žbirkom na dvoch albumoch. (Zdroj: Facebook P.B.)

LONDÝN - Hudobný svet v týchto dňoch zasiahla mimoriadne smutná správa. Vo veku 82 rokov zomrel slávny anglický básnik a textár Pete Brown. Preslávil sa predovšetkým hitmi pre kapelu Cream, na dvoch albumoch spolupracoval aj so slovenskou legendou Mekym Žbirkom (†69)!

Informácia o umelcovom úmrtí sa objavila na jeho profile na sociálnej sieti Facebook. „Pete Brown, beatový básnik, autor, hudobník, filmár a textár zomrel minulú noc vo veku 82 rokov po statočnom boji s rakovinou,“ objavilo sa v sobotu na webe. 

„Brown zahájil svoju umeleckú dráhu ako beatový básnik na konci 50. rokov. V polovici 60. rokov vypredal Royal Albert Hall spolu so svojími britskými a americkými súčastníkmi, vrátane Alana Ginsberga, Lawrenca Ferlinghettiho a Michaela Horowitza na básnickom happeningu Wholly Communion,“ píše sa v oznámení. 

„Vyšlo niekoľko jeho básnických zbierok, od Few z roku 1966 až po poslednú zbierku z roku 2016 Mundane Tuesday and Freudian Saturday. Jeho prínos popkultúre prekročil hranice poézie piesňami, ktoré napísal spoločne so skupinou Cream, vrátane textov k piesniam White Room, Sunshine of your Love a I Feel Free,“ píše sa ďalej. 

Pete Brown dlhé roky spolupracoval aj so slovenským legendárnym spevákom Mekym Žbirkom. V roku 2015 mu na album Miro, ktorý vznikal v Studiu 2 na Abbey Road, napísal anglické texty, tie slovenské zas spísal Žbirka a Kamil Peteraj. Ďalšie texty Pete napísal aj na Mekyho album Double Album v roku 2018. 

 

Pete Brown R.I.P. Pete Brown; Beat Poet, Author, Musician, Film Maker and Songwriter died last night at the age of 82...

Posted by Pete Brown on Saturday, May 20, 2023
Viac o téme: Meky ŽbirkaPete Brown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu