Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kirgizsko a Tadžikistan sa dohodli, že v pohraničí nebudú používať drony

Dron
Dron (Zdroj: SITA)

BIŠKEK - Kirgizsko v stredu oznámilo, že s Tadžikistanom uzavrelo dohodu, že v okolí spoločnej hranice nebudú používať drony. Ide o ojedinelú dohodu medzi týmito štátmi, ktoré sú historickými rivalmi.

Vedúci predstavitelia kirgizského regiónu Batken a tadžického regiónu Sughd sa dohodli, že v pohraničných oblastiach nebudú používať drony, uvádza sa vo vyhlásení vyslanca kirgizského prezidenta v Batkene. Vedúci predstavitelia oboch regiónov okrem iného diskutovali aj o udržiavaní stability v oblasti kirgizsko-tadžických hraníc a zaistení verejnej bezpečnosti, píše sa vo vyhlásení.Kirgizsko tiež uviedlo, že obe strany sa dohodli aj na tom, že pohraničné dediny budú riešiť otázky zavlažovania "medzi sebou".

Obe krajiny sú členmi Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti


Tadžická strana vo vyhlásení upozornila na potrebu spoločného využívania vodných zdrojov, ale nespomenula dohodu o dronoch. Potýčky medzi oboma stredoázijskými republikami sa pravidelne opakujú. Viac ako tretina takmer 1000 kilometrovej hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom je predmetom sporu, pričom Biškek a Dušanbe v jeho riešení v uplynulých rokoch nedosiahli výraznejší pokrok. Pri bojoch, ktoré v pohraničí týchto dvoch krajín vypukli vlani v septembri, zahynulo približne 100 ľudí. Obe krajiny sú členmi Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vedenej Ruskom.

Viac o téme: DohodaPohraničieKirgizskoDronyTadžikistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu